Kadınların bazı özelliklerinin ve menopoz semptomlarının menopozal tutuma etkisi
The effects of some characteristics of women and menopause symptoms on menopausal attitude
- Tez No: 528534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMMÜHAN AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Menopoz Semptomları, Menopoz Tutum, Menopoz Dönem, Halk Sağlığı Hemşireliği, Menopause Symptoms, Menopause Attitude, Menopause Period, Public Health Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma kadınların bazı özelliklerinin (yaş, eğitim düzeyi, medeni durum vs.) ve menopoz semptomlarının kadınların menopozal tutumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel olarak yapılan araştırmanın evrenini Malatya İl Merkezine bağlı 10 Aile Sağlığı Merkezi'nin hizmet verdiği bölgelerdeki 40-64 yaş grubu olan 83.097 (tahmini sayı) kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile %95 güven aralığında 0.05 yanılgı düzeyinde 0.25 etki büyüklüğünde 0.95 evreni temsil gücüyle 382 kişi olarak belirlenmiş olup araştırma 400 kadınla tamamlanmıştır. Araştırma Kasım 2017- Kasım 2018 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezinde ya da kadınların evlerinde yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verileri toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulan Tanıtıcı Özellikler Formu, Menopoz Semptom Ölçeği, Menopozal Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde; yüzde, sayı ve linear regresyon tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Menopoz semptomlarının Pozitif Duygusal Tutum ve Negatif Duygusal Tutum üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Ürogenital semptomlarının Aile İlişkileri tutumuna, menopoza giriş şekillerinin de davranışsal tutuma etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Kadınların bazı özelliklerinin (yaş, menopoz algısı ve menopoza giriş şekli vs) menopoz tutumları üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca menopoz semptomlarının da menopoz tutumları üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda kadınların menopoza karşı tutumlarını olumlu yönde geliştirilerek menopoz semptomlarının azaltılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effect of some of the characteristics of women (age, education level, marital status, etc.) and menopausal symptoms on women's menopausal attitude. Material and Method: The population of the cross-sectional study consisted of the 40-64 age group 83.097 (estimated number) in Malatya city center where 10 Family Health Centers are located. The sample size of the study was determined as 382 people with a power factor of 0.05 in the 95% confidence interval in the range of 0.05 and a population of 0.95 in the confidence interval of 95 and the study was completed with 400 women. The data of the study was collected between November 2017 and September 2018 in the Family Health Center or in the homes of the women by face to face interview technique. In order to collect the data, an introductory features form, Menopausal Symptom Scale, Menopausal Attitude Scale were used. In the analysis of the data; percentage, number and linear regression technique were used. Results: Menopausal symptoms were found to be effective on the Positive Emotional Attitude and Negative Emotional Attitude. It was found that the urogenital symptoms were influenced by the Family Relations attitude and the menopausal entry forms were also effective on the behavioral attitude. Conclusion: Some features of women (age, menopause perception, menopause, etc.) were found to be effective on menopause attitudes. In addition, menopausal symptoms were found to be effective on menopause. According to these results, it can be suggested that menopausal symptoms can be reduced by improving the attitudes of women towards menopause positively.