Diyabetes mellitus hastalarının erişkin aşıları konusundaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının araştırılması
Adult vaccinations of diabetes mellitus patientsthe knowledge level and attitudes ofinvestigation
  1. Tez No: 528547
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnfluenza, pnömokok, hepatit b, aşı, diyabetes mellitus, Influenza, pneumococcus, hepatitis b, vaccine, diabetes mellitus
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada, diyabetes mellitus (DM) hastalarının erişkin aşıları konusundaki bilgi düzeylerini ve tutumlarını araştırmayı amaçladık. Ayrıca hastalara sorular sorulduktan sonra görüşme yapılarak hem sözel hem yazılı olarak diyabetik hastalara uygulanması gereken aşılar hakkında bilgi verildi. Çalışmada, bu görüşme öncesi ve sonrası aşı yaptırma oranlarını karşılaştırmayı da hedefledik. Yöntem: Bu araştırma Ağustos 2018- Ekim 2018 döneminde S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Diyabet Polikliniği'ne başvuran 18 yaş üstü 283 gönüllü Tip1,Tip2 ve Mody (Tip3) DM hastası üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların sosyo-demografik özelliklerini, aşılar ile ilgili bilgi düzeylerini ve aşı yaptırma durumunu sorgulayan bir anket formu, Standardize Mini Mental Testi ve sağlık okuryazarlık düzeyini ölçmek için 'Facts of Life' yaşamın gerçekleri sorularından uyarlanan ölçek kullanıldı Bulgular: Çalışmamıza katılan 283 DM hastasından görüşme öncesi, diyabetik hastaların aşılanması gerektiğini bilenmeyen kişi sayısı 232 (%82), bilen kişi sayısı 51 (%18) idi. İnfluenza aşısından haberdar olan 51 kişiden 30'u (%.60) bu bilgiyi doktordan, 9'u (%3.20) televizyondan, 1'i (%0.40) ise internetten öğrendiğini beyan etmiştir. Görüşme öncesi influenza aşısını 44 kişi (%15.50), pnömokok aşısını 11 kişi (%3.90) ve Hepatit-B aşısını 7 kişinin (%2.50) yaptırdığı tespit edilmiştir. Görüşme sonrası önerildiği şekilde her üç aşıyı da yaptıranların sayısı 78 (%27.60) olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Diyabetes mellitus hastalarının yapılması gereken erişkin aşıları farkındalık durumu ve aşı yaptırma oranları düşüktür. Verilen eğitim sonrasında da aşılanma oranları düşük kalmıştır. Erişkin aşılamasının istenen düzeylere ulaşmasında Sağlık Bakanlığı, dernekler, sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde çalışmalıdır. Hastalar ücretsiz uygulanan bu aşılar konusunda daha etkin bilgilendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the knowledge levels and attitudes of DM patients about adult vaccines. In addition, after the questions were asked, the patients were informed about the vaccines that should be applied to the diabetic patients both verbally and writing. In this study, we aimed to compare the vaccination rates before and after this informing. Methods: This research was conducted in August 2017- October 2018 period. A total of 283 volunteers over 18 years of age who applied to the Internal Medicine and Diabetes Policlinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital were performed on Type1, Type 2 and Mody (Type3) DM patients. The questionnaire was used to measure the socio-demographic characteristics of the patients, the level of knowledge about vaccines and the status of vaccination, Standardized Mini Mental Test, and the scale of as Facts of Life, which was adapted from the realities of life. Results: From 283 DM patients participated in our study, before the interview, the number of people who did not know that DM patients should be vaccinated was 232 (82%) and the number of people who knew it was 51 (18%). Of the 51 people who were aware of the influenza vaccination, 30 persons (%.60) reported that they had learned this information from the doctor, 9 persons (%3.20) from the television and 1 person (%0.40) from the internet. It was determined that the pre-interview influenza vaccine was made up of 44 persons (15.50%), the pneumococcal vaccine 11 persons (3.90%) and the Hepatitis-B vaccine 7 persons (2.50%). As suggested after the interview, the number of people who received all three vaccines was 78 (% 27.60). Conclusions: Adult vaccination awaresness status and vaccination rates are low among patient with DM. Vaccination rates were also low after informing the patients. The Ministry of Health, associations and non-governmental organizations should work in cooperation to achieve the desired level of adult vaccination. Patients should be informed more effectively about these free vaccine