Total kalça protezi uygulanan hastalarda lumbosakral patolojilerin kalça rotasyon merkezinin oluşturulmasına ve kalça işlevlerine etkisi
The effect of lumbosacral pathologies on restoration of hip rotation center and hip functions in patients who underwent total hip replacement
  1. Tez No: 528581
  2. Yazar: EMRAH GEÇGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOMBACI, UZMAN LEVENT ADIYEKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, lumbosakral patolojiler, sagittal spinopelvik dizilim, klinik ve radyolojik sonuçlar, komponent pozisyonu, Total hip arthroplasty, lumbosacral pathologies, sagittal spinopelvic alignment, clinical and radiological results, component positioning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Total kalça protezi uygulanan hastalarda lumbosakral patolojilerin ve pelvik parametrelerin komponent yerleşimine ve kalça işlevlerine etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ocak 2013 ile Haziran 2017 tarihleri arasında kliniğimizde total kalça artroplastisi uygulanmış ve yeterli takibi yapılan 43 hastanın 50kalçası dahil edildi.Hastalarımızın 33 tanesi kadın, 10 tanesi erkekti. Çalışmaya dahil edilen hastaların 7 tanesi bilateraldi. Hastaların yaşı 40 ile 90 arasında değişiyordu. Kadın hastalar için ortalama yaş 59,8±10,9 bulundu. Erkek hastalar için ortalama yaş 64.5±10,6, ortalama ise 60,8±10,9bulundu. Hastalarımızın ortalama takip süresi33,5±14aydı. En kısa takip süresi 12 ay, en uzun takip süresi 57 aydı.Hastalara son kontrollerinde radyolojik olarak ayakta pelvis AP grafi, her iki kalça dahil ayakta lumbosakral grafi, kalça bilgisayarlı tomografi (BT) ve lumbosakral manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikleri yapıldı. Pelvis AP grafileri üzerinden asetabular komponent inklinasyon açıları, lateral grafiler üzerinden pelvik tilt, sakral eğim ve pelvik insidans açıları ölçüldü. Kalça BT'ler üzerinden asetabular komponent anteversiyon ve femoral stem anteversiyon açıları ölçüldü. Lumbosakral MR görüntüleri üzerinden disk hernileri, dejenerasyonları, disk mesafesindeki daralma, spinal stenoz, faset eklem artrozu gibi lumbosakral patolojiler değerlendirildi. Klinik sonuçlar için SF-36 (Short Form 36), HHS (Harris Hip Score) formları dolduruldu ve kalça eklem hareket açıklıkları değerlendirildi. Bulgular: Asetabular kap oryantasyon ve femoral stem yerleşiminin postoperatif kalça fleksiyonu, SF-36 ve HHS skorları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmadı. Aynı şekilde pelvik parametrelerin de fleksiyon üzerinde anlamlı etkisi bulunmadı. Pelvik parametrelerin ve lumbosakral bölge patolojilerinin de asetabular komponent anteversiyon ve inklinasyonu açısından anlamlı bir fark yaratmadığı bulundu. İleri seviyede lumbosakral herniasyonu olan hastaların postoperatif HHS'u anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.034). Diğer lumbosakral patolojilerin HHS'u üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı bulundu. Çalışmanın sınırları içerisinde, femoral stem anteversiyon açısının postoperatif kalça iç ve dış rotasyonu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı. Sonuç: Pelvik parametrelerdeki farklılar ve lumbosakral patolojiler total kalça artroplastisinde komponentlerin yerleşimini anlamlı olarak etkilememektedir. Komponent yerleşimindeki farklılıklar bu çalışmada belirlenen sınırlarda postoperatif kalça eklem hareket açıklığı ve klinik skorları değiştirmemektedir. Ancak ileri seviye lumbosakral herniasyonu olan hastalarda ameliyat sonrası klinik skorlar daha düşük çıkmakta, dolayısıyla memnuniyet azalabilmektedir. Dolayısıyla ameliyat öncesi geniş bir değerlendirme yapılıp ağrının kaynağının tam olarak ortaya konması ve buna yönelik önlemlerin alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effect of lumbosacral pathologies and pelvic parameters on component placement and hip functions in patients undergoing total hip replacement. Material and Methods: The study included total hip arthroplasty in our clinic between January 2013 and June 2017 and included 50 hip of 43 patients who match to our criteria. 33 of our patients were female and 10 were male. Seven of the patients included in the study were bilateral. The age of the patients ranged from 40 to 90 years. The mean age of the female patients was 59,8±10,9. The mean age of the male patients was 64.5±10,6 and the mean was 60,8±10,9. The mean follow-up period was 33,5±14 months. The shortest follow-up period was 12 months and the longest follow-up period was 57 months. In the last follow-up, the patients underwent radiological examinations. Pelvis AP radiography and lumbosacral graphy, both in standing position, hip computed tomography (CT) and lumbosacral magnetic resonance imaging (MRI) were taken. Acetabular component inclination angles, pelvic tilt, sacral inclination and pelvic incidence angles were measured on pelvis AP radiographs. Acetabular component anteversion and femoral stem anteversion angles were measured on hip CTs. Lumbosacral MR images were utilized in order to evaluate disc herniations, degenerations, disc distention, spinal stenosis, facet joint arthrosis and lumbosacral pathologies. For clinical results, SF-36 (Short Form 36), HHS (Harris Hip Score) forms were filled in and hip joint range of motion was evaluated. Results: There was no statistically significant effect of acetabular cup orientation and femoral stem placement on postoperative hip flexion, SF-36 and HHS scores. Similarly, pelvic parameters did not have a significant effect on flexion. It was also found that pelvic parameters and lumbosacral pathologies did not make a significant difference in terms of acetabular component anteversion and inclination. Postoperative HHS was significantly lower in patients with advanced lumbosacral herniation (p = 0.034). It was found that other lumbosacral pathologies did not make a statistically significant difference on HHS. In the range obtained in this series, femoral stem anteversion angle did not have a statistically significant effect on postoperative hip internal and external rotation. Conclusion: Differences in pelvic parameters and lumbosacral pathologies do not significantly affect the placement of components in total hip arthroplasty. Differences in component placement did not alter postoperative hip range of motion and clinical scores at the limits of this study. However, postoperative clinical scores are lower in patients with advanced lumbosacral herniation, and therefore satisfaction may be reduced. Therefore, it is necessary to perform a wide evaluation before the operation and to take full account of the source of the pain and to take necessary measures.