Kahramanmaraş koşullarında bazı yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of some oilseeds sunflower (Helianthus annuus L.) varieties in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 528608
  2. Yazar: GAMZE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Helianthus annuus L, verim ve verim unsurları, Sunflower, Helianthus annuus L, yield and yield components
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kahramanmaraş ekolojik koşullarında bazı yağlık ayçiçeği çeşitlerinin verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, 2016 yılında Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Tohumlar 4 sıralı parsellere 70x25 cm ekim normuna göre mibzer ile yapılmıştır. Çalışmada bitki boyu, tabla çapı, bin tane ağırlığı, tohum iç oranı, yağ oranı, tohum ve yağ verimi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen bütün özelliklerin çeşitler arasında önemli derecede farklı olduğu belirlenmiştir. Çeşitlerin bitki boyları 70.36-161.26 cm, tabla çapları 15.19-18.33 cm, bin tane ağırlıkları 43.09-70.83 gr, iç oranları %65.51-74.62, yağ oranları %38.10-43.53, tohum verimleri 178.15-317.58 kg/da_1, yağ verimleri ise 71.20-137.32 kg/da_1 arasında değişmiştir. En yüksek yağ oranlarına Tarsan-1018 (%43.53), P64G46 (%43.18) ve Goldsun (%42.85) çeşitlerinin, en yüksek tohum verimine (317.58 kg/da_1) ve yağ verimine (137.32 kg/da_1) P64G46 çeşidinin sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the yield and yield components of some sunflower varieties under the Kahramanmaraş ecological conditions. It was established and carried out in 2016 as 3 repetitions according to the Randomized Blocks Experimental Design at Kahramanmaras East Mediterranean Transitional Zone Agricultural Research of Institute. The seeds were made with 4 rows of plotted seedlings according to the norm of 70x25 cm sowing. In the study, plant height, head diameter, thousand grain weight, dehulled seed ratio , oil ratio, seed and oil yield properties were examined. It has been determined that all the characteristics examined in the study are significantly different among the varieties. The plant height of the varieties were 70.36-161.26 cm, the diameter of the head was 15.19-18.33 cm, thousent grain weights were 43.09-70.83 gr, the dehulled rates were 65.51-74.62, the oil percent were 38.10-43.53, the seed yields were 178.15-317.58 kg / da and the oil yields were 71.20- 137.32 kg / da. It was determined that Tarsan-1018 (43.53%), P64G46 (43.18%) and Goldsun (42.85%) P64G46 variete has the highest oil ratio and seed yield (317.58 kg / da) and oil yield (137.32 kg / da).