Mitomisin-C'li derin sklerektomi ile trabekülektomi ameliyatlarının klinik etkinliğinin ve güvenilirliğinin karşılaştırılması
Comparison of the clinical efficacy and safety of deep sclerectomy with mitomycin-C and trabeculectomy surgeries
- Tez No: 528666
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM MESÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, Trabekülektomi, Mitomisin-C, Derin Sklerektomi, Glaucoma, Trabeculectomy, Mitomycin-C, Deep Sclerectomy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Mitomisin-C'li (MMC) derin sklerektomi ile trabekülektomi ameliyatlarının klinik etkinliği ve güvenilirliğinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Nisan 2004 ile Şubat 2008 tarihleri arasında glokom tanısı alarak MMC'li derin sklerektomi ile trabekülektomi ameliyatları uygulanmış 58 hastanın 58 gözü retrospektif olarak incelendi. Olgular trabekülektomi grubu ve MMC'li derin sklerektomi grubu olarak ikiye ayrıldı. Ameliyat sonuçlarının karşılaştırılmasında görme keskinlikleri, göz içi basınçları, görme alanı bulguları, ön kamara derinlikleri, maküla kalınlık bulguları takip parametreleri olarak kullanıldı. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi ortalama göz içi basıncı değerleri Trabekülektomi grubunda 26,6±3,99 MMC'li derin sklerektomi grubunda 25,87±2,14 olarak saptandı. Tedavi sonrası göz içi basınçları trabekülektomi grubunda 15,31±2,17 MMC'li derin sklerektomi grubunda 15,87±1,42 olarak saptandı. Her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Grupların başarı sonuçlarına bakıldığında; trabekülektomi grubunda 32 hastada (% 91,4) tam başarı, 3 hastada ( %8,6 ) kısmi başarı elde edildi. MMC'li derin sklerektomi grubunda 20 hastada (% 86,9) tam başarı, 3 hastada (% 13,1) kısmi başarı elde edildi. MMC'li derin sklerektomi grubunda ameliyat sonrası 2 hastada (% 8,7) hipotoni tespit edildi. Trabekülektomi grubunda ameliyat sonrası 5 hastada (% 14,3) hipotoni, 2 hastada (% 5,7 ) sığ ön kamara,1 hastada (% 2,85 ) koroid dekolmanı tespit edildi. Sonuç: MMC'li derin sklerektomi ameliyatları, trabekülektomi ameliyatları kadar etkin ve ondan daha güvenli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the efficiency and safety of trabeculectomy and deep sclerectomy with mitomycin-C (MMC). Materials and Methods: Fifty eight eyes of the 58 glaucoma patients who had trabeculectomy and deep sclerectomy with MMC between April 2004 and February 2008 in our clinic were retrospectively evaluated. All patients were grouped in two groups as trabeculectomy group and deep sclerectomy with MMC group. For comparing the results of operations, visual acuity, intraocular pressure, perimetry, anterior chamber depth, macular thickness measurements were used as follow up parameters. Results: The mean intraocular pressure measurements before treatment were; 26,6±3,99 in trabeculectomy group and 25,87±2,14 in deep sclerectomy with MMC group. After the treatment the mean intraocular pressure measurements were; 15,31±2,17 in trabeculectomy group and 15,87±1,42 in deep sclerectomy with MMC group. There was no statistically significant difference between two groups. Success rates of the treatments in groups were as follows: % 91,4 successful and %8,6 partial successful in trabeculectomy group and % 86,9 successful, %13,1 partial successful in deep sclerectomy with MMC group. There were hipotony in 2 patients in deep sclerectomy with MMC group. İn the trabeculectomy group there were hipotony in 5 patients, shallow anterior chamber in 2 patients, coroid detachment in 1 patient. Conclusion: Deep sclerectomy with MMC is as effective as trabeculectomy for decreasing the intraocular pressure also more safety than trabeculectomy.