Hemodiyaliz hastalarında serum kemik belirteçlerinin biyolojik varyasyonu ve referans değişim değeri
Biological variation and reference change value of serum bone markers in hemodialysis patients
- Tez No: 528762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM GÖRÜROĞLU ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik Varyasyon, Referans Değişim Değeri, Bireysellik İndeksi, Analitik Kalite Spesifikasyonu, Serum Kemik Belirteçleri, Hemodiyaliz, Biological Variation, Reference Change Value, Analytical Quality Specifications, Serum Bone Markers, Hemodialysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Biyolojik varyasyon (BV), vücuttaki homeostatik süreçlerle düzenlenen bileşenlerdeki varyasyonu tanımlar. Sağlıklı bireylerde analitlerin BV'si ile ilgili kapsamlı bir literatür bulunmaktadır. Bununla birlikte, kronik böbrek yetmezliği gibi süregelen patolojik durumu olan hastalarda, analitlerin BV'si sağlıklı bireyler ile aynı olmayabilir. Bu çalışma ile hemodiyalize giren hastalarda serum kemik belirteçlerinin birey içi BV (CVI), bireyler arası BV (CVG), bireysellik indeksi (II) ve referans değişim değerlerinin (RCV) hesaplanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 30 stabil hemodiyaliz hastasının (15 kadın ve 15 erkek) her birinden bir hafta arayla toplam beş serum örneği alınmıştır. Bu hastaların serum Alkalen Fosfataz (ALP), Asit Fosfataz (ACP), Osteokalsin (OC), β-CrossLaps (CTX), Kalsiyum (Ca+2), Fosfat (P), Paratiroid hormon (PTH) ve D vitamini düzeyleri analiz edilmiştir. Varyasyonları hesaplamak için ANOVA testleri kullanılmıştır. Bulgular: ALP, ACP, OC, CTX, Ca+2, P, PTH ve D vitamini için CVI sırasıyla %10,9, %5,6, %15,1, %1, %0,6, %1,1, %45,7, %2,4 olarak bulunmuştur. ALP, OC ve D vitamini için II < 0,6 olarak hesaplanmıştır. Yüksek bireysellik gösterdiği tespit edilen bu analitlerin RCV'si sırasıyla %32, %45, %10 olarak hesaplanmıştır. ACP, CTX, Ca+2, P ve PTH için RCV sırasyla %20, %3, %1,8, %3,2 ve %127 olarak hesaplanmıştır. Bu analitlerin II > 0,6 olarak bulunmuştur. Sonuç: Hemodiyaliz hastalarının renal osteodistrofi durumlarının öngörülebilmesi için RCV kavramının kullanılması, laboratuvar raporlamalarında optimizasyon sağlayarak klinik karar için değerli bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Biological variation (BV) describes the variation in constituents regulated by homeostatic processes in the body. There is an extensive literature concerning BV of analytes which has been reported in healthy subjects. However, in the patients with ongoing pathological conditions such as chronic renal failure, the BV of analytes may not be the same as healthy subjects. The aim of this study was to calculate; within-subject BV (CVI), between-subject BV (CVG), index of individuality (II) and reference change values (RCV) of serum bone markers in hemodialysis patients. Materials and Methods: Totally five serum specimens were obtained from each 30 stabil hemodialysis patients (15 female and 15 male) in an interval of one week period. Serum Alkaline Phosphatase (ALP), Acid Phosphatase (ACP), Osteocalcin (OC), β-CrossLaps (CTX), Calcium (Ca+2), Phosphat (P), Parathyroid hormone (PTH) and Vitamin D levels of these patients were analyzed. ANOVA tests were used to calculate the variations. Results: The CVI of ALP, ACP, OC, CTX, Ca+2, P, PTH and Viatamin D were found 10,9%, 5,6%, 15,1%, 1%, 0,6%, 1,1%, 45,7% and 2,4% respectively. The II of ALP, OC and vitamin D were found < 0,6. RCV were calculated as 32%, 45% and 10%, respectively for those analytes which were showed high individuality. RCV of ACP, CTX, Ca+2, P and PTH were calculated 20%, 3%, 1,8%, 3,2% and 127%, respectively. II of all these analytes were found > 0,6. Conclusion: Using RCV concept for predicting the renal osteodystrophy status of hemodialysis patients represents an optimization of laboratory reporting and could be a valuable tool for clinical decision.