Özel eğitim mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin staj ve meslek hayatında sahip olması gereken sosyal becerilerinin öğretmen ve idareci görüşlerine göre belirlenmesi
The analysis of teacher and administrator views regarding the social abilities in trainee and professional careeers of students of special education courses
  1. Tez No: 528811
  2. Yazar: ESRA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA ÇIKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Özel Gereksinimli Birey, Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Zihinsel yetersizlik, Social Ability, Individuals with Special Needs, Special Education Courses, Mental Deficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, Samsun ilinde Özel eğitim mesleki eğitim merkezindeki öğrencilerin staj ve iş hayatına yerleşmeleri için hangi sosyal becerilere sahip olması gerektiğini bu kurumlarda çalışan okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşüne dayalı olarak belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu 2017-2018 yılında Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezlerinde çalışan 20 öğretmen ve 5 idareciden oluşmaktadır. Katılımcılarla belirlenen ilkeler doğrultusunda görüşmeler kayıt altına alınarak düzenlenmiş ve elde edilen verilerin dökümleri yapılmıştır. Verilerin toplanması, nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi Nvivo programı ile yapılmıştır. Öğretmenler genellikle staj-iş ortamında öğrencilerin grupta iş bölümüne uyma, gruptaki sorumluluğunu yerine getirme, grup faaliyetlerine katılma ve grup üyelerinden izin isteme, kıyafet temizliğine dikkat etme, yöneticilerinin verdiği yönergelere uyma ve yöneticilerden izin isteme becerilerine sahip olmaları gerektiği; iş arkadaşlarıyla ve tanımadığı insanlarla iletişimi sürdürme ve sonlandırma becerilerinden yardım etme, izin isteme, teşekkür etme, özür dileme gibi becerilere sahip olmaları gerektiği; başkasının sözünü kesmeden dinleme becerilerine sahip olmaları gerektiği; duygusal becerilerden olumlu-olumsuz duyguları ifade etme, övücü sözler söyleme, öfkesini başkasına zarar vermeden ortaya koyma, farklılıkları konuşarak çözme, suçlamalar karşısında kendini savunma, alay edildiğinde duymazdan gelme; toplumsal kurallara uyma, toplu taşıma kurallarına uyma gibi becerilere sahip olmaları gerektiği; serbest zamanlarında ilişkiyi başlatmak için selamlaşma, kendini tanıtma, konuşurken konuşmanın içeriğine uygun geri bildirimde bulunma gibi becerilere sahip olmaları gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine social abilities that students require to be accepted by trainee and professional career positions. The study analysis was performed on the students of special education courses in Samsun and determined by the views of the school administrators and teachers of the same institution. The study group included 20 teachers and 5 administrators working in special education courses during the years 2017 and 2018. Depending on the preset principles, interviews with each participant was saved and obtained findings were itemized. The data of the study was obtained by using semi-constructed interview which is one of the qualitative methods. For the analysis, Nvivo software was used. The teachers expressed their opinions regading the facts that students shall obey the workshare in a workplace, take responsibility in the group, participate in group activities and ask the permission of group members, put on clean clothes, obey the instructions of the administrators and ask the permission of their administrators. They also told that students shall also have the abilities to start and sustain communication with workmates and foreigners, ask permission, thank and apologize; show their anger without any physical or emotional damage, defend himself against accusations, try to solve out varieties, The teachers also added that students shall obey social rules and other rules in society, introduce themselves and provide suitable feedback regarding the context of the conversation.