Ölüme bağlı tasarrufların iptali
Annulment of disposition mortis causa
  1. Tez No: 528829
  2. Yazar: HASAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRUNNİSA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüme bağlı tasarruflar, Vasiyetnameler, Miras sözleşmeleri, Ölüme bağlı tasarrufların iptali, Disposition mortis causa, Testaments, Inheritance contracts, Annulment of disposition mortis causa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Tezimizin konusu, mirasbırakanın yaptığı ölüme bağlı tasarrufların iptalidir. Çalışmamızda, Türk Medeni Kanunu'ndaki ölüme bağlı tasarrufların iptali hakkındaki özel hükümler ile Türk Borçlar Kanunu'ndaki konuya ilişkin genel hükümler birlikte değerlendirilerek konu bütünlüğü sağlanmak istenmiştir. Mirasbırakanın ölümünden sonra hüküm ve sonuç doğurmasını istediği ölüme bağlı tasarrufların iptalini incelediğimiz çalışmamızın birinci bölümünde, ölüme bağlı tasarruf kavramı genel esasları ile incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, şeklî anlamda ölüme bağlı tasarruflar olan vasiyetnamelerin ve miras sözleşmelerinin şekil şartları ayrıntılı olarak incelenip, maddî anlamda ölüme bağlı tasarruflara genel hatlarıyla değinilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, ölüme bağlı tasarrufların iptal sebepleri üzerinde durulmuştur. Türk Medeni Kanunu'nun 557. maddesinde ölüme bağlı tasarrufların iptal sebebi olarak belirtilen ehliyetsizlik, irade sakatlığı, hukuka ve ahlâka aykırılık ve şekil eksikliği ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İptal sebepleri incelenirken öncelikle bu kavramlar genel hatlarıyla incelenmiş, daha sonra iptal sebepleri ve sonuçları borçlar hukuku ve miras hukuku açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ölüme bağlı tasarrufların iptal sebeplerinin doğuracağı sonuçlar vasiyetnameler ve miras sözleşmeleri açısından ayrı ayrı ele alınmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, ölüme bağlı tasarrufların iptali davasının mirasın açılmasından önce ve sonra ileri sürülmesi incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, iptal davasının tarafları, iptal davasında görevli ve yetkili mahkeme ile bu davanın hangi süreler içerisinde açılabileceği ve süresiz def'i hakkı incelenmiştir. Son olarak, iptal davasında ispat yükününün kime ait olduğu ve iptal kararının tasarruflar ve kişiler bakımından doğuracağı sonuçlar doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları ile birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is annulment of disposition mortis causa made by legator. This work aims to ensure the integrity of the subject by evaluating both the special provisions on the annulment of disposition mortis causa in the Turkish Civil Code and the general provisions of the Turkish Code of Obligations. The first part of the thesis looks into the annulment of disposition mortis causa that the legator wanted to have effect after his/her death and the concept of disposition mortis causa in general terms. In addition, in this chapter, the form requirements of the wills and inheritance contracts are studied in detail and material terms of disposition mortis causa are outlined. The second part of the thesis analyses the reasons for annulment of disposition mortis causa. In Article 557 of the Turkish Civil Code, inability, lack of will, law, morality, and lack of figure are mentioned as reasons for annulment of disposition mortis causa. These reasons for annulment were first examined in general terms, then the reasons and its consequences were discussed comparatively in terms of Obligations Law and Inheritance Law. The consequences of the annulment of disposition mortis causa are dealt with separately in terms of wills and inheritance contracts. The third part of this thesis scrutinises the question of bringing a lawsuit to annul disposition mortis causa before and after the opening of the estate. This part also deals with the parties to the annulment case, the period in which the annulment case should be brought, the competent court, the duration of the case, and the right to indefinite plea. Finally, in the case of annulment, who owns the burden of proof, the consequences of the annulment decision have been examined together by considering the opinions of the doctrine and decisions of the Court of Cassation.