Possibilities of female liberation at the turn of the twentieth century
Yirminci yüzyıl başında kadın özgürlüğünün olası yolları
- Tez No: 528843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SABANCI UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hapsolmuşluk, Annelik, Cinsellik, Bekar hayatı, Özgürlük, Entrapment, Motherhood, Sexuality, Single life, Liberation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez, yüzyıllardır süregelen kadın problemlerini ve yaşam koşullarını feminist teori ışığında tekrar okumaktadır. Annelik, evlilik ve sosyal çevre gibi mecralardaki hapsolmuşluk bu tezde tartışılan ana başlıklardır. Bu tezin amacı Charlotte Perkins Gilman 'ın Herland, 'Making a Change' ve ' An Unnatural Mother', Kate Chopin'in The Awakening, 'The Storm', 'Her Letters' ve ' An Unnatural Mother' , Edith Wharton'ın The House of Mirth eserlerinde kadınların erkek egemen toplum öğretilerinden kaçabilmek için ürettikleri çeşitli özgürleşme yollarını incelemek, eserlerdeki muhtemel kaçışların kadını ne kadar özgürleştirdiğini tartışmaktır. Birinci bölüm Charlotte Perkins Gilman'ın yukarıda bahsi geçen eserleri analiz ederek, yazarın bireysel ve sosyal annelik anlayışını inceleyerek, Gilman'ın anneliğin doğal olduğunu ve anneliğin profesyonelleştirilmesi gerektiğini savunduğunu ortaya çıkaracaktır. İkinci bölüm Kate Chopin'in eserlerinde tutkusuz evliliklerinde yaşamak zorunda bırakılmış kadınların cinsel özgürleşmesini ele alacak ve kadın evliliklerinde hapsolmuşluğunun bir şeklinin de bu olduğunu ileri sürecektir. Evlilik içerisinde zinanın doğal ve insani bulunduğunu da öne sürecektir. En son bölümde de Edith Wharton'ın The House of Mirth eserinde, kendi hayatını güvene alabilmek için evlenmesi beklenen Lily'nin bekâr hayatında ve yaşamak zorunda olduğu burjuva toplumunda hapsolmuşluğu işlenecektir. Bu çalışmanın sonuç bölümü ise, Charlotte Perkins Gilman, Kate Chopin ve Edith Wharton birbirini tamamlar nitelikte olduklarını gösterip bu sebepten bu yazarları birarada analiz etmek kadınların hapsolmuşluğunu ve özgürleşme yollarını daha geniş görmemizi sağladığını ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation reads the problems of women and their living conditions in the light of the feminist theory. Female entrapment in some premises such as motherhood marriage and social environment is what is questioned in this work. My intention in this study is to discuss some possible ways of liberation for the women to escape the patriarchal conventions by using Charlotte Perkins Gilman's Herland, 'Making a Change' and 'An Unnatural Mother', Kate Chopin's The Awakening, 'The Storm', 'Her Letters' and 'A Respectable Woman' and Edith Wharton's The House of Mirth. The first chapter will deal with Charlotte Perkins Gilman's presentation of women entrapped in motherhood. Gilman is of the opinion that motherhood is natural; however, she claims that it should be professionalized. The second chapter will handle with Kate Chopin's works stated above in terms of the sexual liberation for women who are made to live in their asexual marriages. How adultery is found natural and humane in the confined marriages of the time is my main focus in this chapter. I will then analyze Edith Wharton's The House of Mirth in which Lily is entrapped in her single life and in the upper-class society which expects her to marry in order to secure her life. By analyzing these three major 20th century writers, I conclude that Charlotte Perkins Gilman, Kate Chopin and Edith Wharton complement each other and that is why analyzing them altogether enables us to see the big picture for the entrapment and the liberation of women.