İşbirlikli ve geleneksel öğretim yöntemlerinin voleybol dersinin öğretiminde karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of cooperative and traditional teaching methods in teaching volleyball lesson
  1. Tez No: 528844
  2. Yazar: SEZER CACİM
  3. Danışmanlar: PROF. GÖKHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol Öğretimi, İşbirlikli Öğrenme Modeli, Geleneksel Öğretim Modeli, Aktif Öğrenme, Volleyball Teaching, Cooperative Learning Model, Traditional Teaching Model, Active Learning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi dersi spor bilgi ve becerileri alt öğrenme alanında yer alan kazanımlarına yönelik olarak, voleybol oyunu içerisindeki bazı konuların öğretiminde kullanılan işbirlikli öğrenme ve geleneksel öğretim modellerinin, öğrencilerin öğrenim alanları (bilişsel ve devinişsel) üzerine etkisinin araştırılması ve kıyaslanmasıdır. Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 yıllarında Van Spor Lisesinde öğrenim gören 14-15 yaş arasında olan 29 erkek ve 25 kadın olmak üzere toplam 54 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Voleybol Dersi Bilişsel Alan Testi”ve“Voleybol Dersi Devinişsel Gözlem Formu”kullanılmıştır. Araştırmada deneysel araştırma modelleri içerisinde yaygın olarak kullanılan“deney- kontrol gruplu ön test - son test deseni”esas alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak Kolmogorov Simirnov normallik testi, bilişsel alan beceri ve devinişsel alan becerilerinin aritmetik ortalaması, standart sapması, minimum puan ve maksimum puanları incelendikten sonra, işbirlikli öğrenme modeli ile geleneksel öğretim modeline uygulanan grupların bilişsel alan becerileri ve devinişsel alan becerileri arasında farklılığın saptanması için Paired Samples Statistics t-testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin, bilişsel ve devinişsel alandaki gelişimlerine bakıldığında, işbirlikli öğretim yönteminin, geleneksel öğretim yöntemine göre anlamlı düzeyde öğrencilerin gelişimine katkı sağladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, beden eğitimi ve sporda voleybol öğretiminde kullanılan öğrenci merkezli öğrenme yöntemlerinden biri olan işbirlikli öğrenme yönteminin, geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu söylenebilir. Elde edilen sonuçlara göre beden eğitimi ve spor öğretiminde işbirlikli öğrenme modeli gibi farklı öğretim yöntemlerinin kullanılması çalışmamızın önerisi olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This research, which is intended for the achievements in the field of lower learning in physical education lesson sports knowledge and skills, aims at investigating and comparing the effects of cooperative learning and traditional teaching models on the learning domains (cognitive and psychological) of students, which are used in the teaching of some subjects in the volleyball game. The sample of the research includes 54 students consisting of 29 males and 25 females aged between 14 and 15 years studied at Van Sports School in 2015-2016. In the study,“Volleyball Lesson Cognitive Domain Test”and“Volleyball Lesson Kinetic Observation Form”were used as data collection tools. In the study,“experimental-control group pre-test-post-test design”which is widely used in experimental research models was based on. After the obtained data were analysed by using SPSS 20.0 package program and the values of Kolmogorov Simirnov normality test, cognitive domain skill, and arithmetic mean of kinetic domain skills, standard deviation, minimum score and maximum scores were analysed, Paired Samples Statistics t-test was performed in order to determine the difference between the cognitive domain skills and kinaesthetic domain skills of the groups, on which traditional teaching model and the cooperative learning model were applied. According to the results obtained from the study; it was determined that the cooperative teaching method contributes to the development of the students at a significant level compared to the traditional teaching method when the development of the students in the cognitive and dynamic areas are examined. Consequently, it can be said that cooperative learning method, which is one of the student-centred learning methods used in physical education and volleyball teaching in sports, is more influential than traditional teaching method. According to the results obtained, using different teaching methods such as cooperative learning model in physical education and sports education can be expressed as a suggestion of our study.