Akıllı kentsel dönüşüm bilgi sistemi geliştirilmesi
Development of smart urban transformation information system
  1. Tez No: 528848
  2. Yazar: KÜBRA SELVİTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kent bilgi sistemi, kentsel dönüşüm bilgi sistemi, dönüşüm süreçleri yönetimi, City information system, urban transformation information system, transformation process management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
AKILLI KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Kübra İNCİALAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2018 Danışman: Doç. Dr. Celal ÖZTÜRK ÖZET Kentsel Dönüşüm; şehrin eskiyen, yıpranan, yaşam açısından risk teşkil eden, alt ve üst yapıları tahrip olmuş kısaca maddi ömrünü tamamlamış ve çöküntü hale gelmiş alanlarında yapılan, iyileştirme, düzenleme veya yeniden imar etme işlemlerinin genel adıdır. İnsanların yaşam alanları zamanla eskimekte, yıpranmakta ve kullanılamaz hale gelmektedir. Neticede ise bu yaşam alanlarının yenilenmesi, daha sağlam yapılara dönüştürülmesi gerekmektedir. Başta devlet kurumları olmak üzere birçok küçük veya büyük ölçekli firmalar, bu yenileme ve geri dönüşüm çalışmalarını planlamakta ve en kısa sürede sonuçlandırmaya gayret etmektedirler. Ancak, kurumların her bir proje deneyimleri sonrasında, konu hakkında uzmanlıklarının artması ve buna bağlı olarak daha fazla veri toplamaları neticesinde, yapılan her dönüşüm çalışması bir önceki çalışmaya nazaran daha fazla veri yoğunluğu oluşturmaktadır. Bu verileri yönetmek, gerek kurumlar gerekse de kullanılan hazır paket sistemleri için zorlayıcı olmakta ve bilgi yönetimini imkânsız hale getirebilmektedir. Bu nedenle birçok Kentsel Dönüşüm projesi, planlanan şekliyle hayata geçirilememekte ya da proje alanındaki vatandaşların sahipliklerinin tam olarak hesaplanamaması neticesinde kurumlar ile hak sahipleri arasında ciddi problemler oluşturabilmektedir. Bu tez çalışmasında, dönüşüm çalışmalarında karşılaşılan bu sıkıntıları en aza indirgemek amacıyla, kentsel dönüşüm süreçlerinin yönetimi için Kentsel Dönüşüm Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile gerçek bir örnek olan Sivas ili Sembol projesi uygulama sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF SMART URBAN TRANSFORMATION INFORMATION SYSTEM Kübra İNCİALAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, September 2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Celal ÖZTÜRK ABSTRACT Urban transformation is the general name of the process of improving, regulating or reconstructing which is made up city of old, worn out, life-threatening, lower and upper structures have been destroyed and their material life has been completed and collapsed. The habitats of people become worn, old and inconsumable in time. As a result, these living spaces is need to be regenerated and transformed into a more robust constructions. Many small or large-scale companies, especially government agencies are planning these renewal and recycling studies and making an effort for finalizing as soon as possible. However, after each project experience of the institutions, each transformation work makes more data density than the previous work due to the increase of their expertise on the subject and accordingly more data accumulation. Managing this data can be compelling for both institutions and packaged systems and makes information management impossible. For this reason, many urban transformation projects can not progress as planned, or can create serious problems between entities, as a result of the inaccurate calculation of the ownership of citizens in the project area. In this thesis, the Urban Transformation Information System was developed for the management of urban transformation processes in order to minimize the problems encountered in transformations. With this system, a real example of Sivas Sembol project application results are given.