Kentsel donatı elemanlarının kent kimliği ve estetik değerler yönünden incelenmesi: Trabzon ve Hükümet caddeleri örneği, Kahramanmaraş
Investigation on the urban identity and aesthetic values of urban material elements: Trabzon and Hukumet studies example, Kahramanmaras
  1. Tez No: 528866
  2. Yazar: ESRA BAYAZIT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Functionality, Originality, Maintenance, İntegrity, The urban furniture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Gelişmekte olan teknoloji, hızlı kentleşme ve değişen yaşam koşulları gibi faktörler kentler arası etkileşimi artması sonucu aynı model kentler oluşmaya başlamıştır. Bu durum, kentlerin kimliklerini ve estetiklerini yitirmesine neden olmaktadır. Kent dokusunu diğer kentlerden ayıran, kent estetiğini ve kimliğini belirleyen, kentsel varlıkların başında kentsel donatı elemanları gelmektedir. Bu çalışmada Kahramanmaraş kent kimliğinin ortaya konulması ve kimliğin sürdürülebilirliğini sağlamak, Kahramanmaraş'ın eski kültürel ve ticareti yoğun ulaşım güzergâhlarından; Trabzon ve Hükümet Bulvarları üzerinde yer alan kentsel donatı elemanlarının kent kimliği ve estetiği açısından, peyzaj mimarlığı bakış açısıyla değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle Kahramanmaraş'ın kentsel kimlik bileşenleri belirlenmiş, sonrasında araştırma alanında bulunan kentsel donatı elemanları kent kimliği ve estetik tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirmede kentsel kimlik bileşenlerinin yanı sıra estetik olarak ölçü/oran dengesi, uyum, özgün olma, algılanabilirlik, işlevsellik, bakım ve bütünlük kriterleri dikkate alınmıştır. Çalışma sonucunda Kahramanmaraş Trabzon ve Hükümet Caddeleri örneğinde kentsel donatıların bütün ve özgün tasarımlar olmadığı, oturma birimi ve sanatsal obje gibi bazı donatıların konumlanmalarının hatalı olduğu belirlenmiştir. Araştırma alanında kentsel donatıların kent kimliği ve estetik değerler yönünden iyileştirilmesi için öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: İşlevsellik, Özgün olma, Bakım, Bütünlük, Kentsel Donatı
Özet (Çeviri)
Factors such as developing technology, rapid urbanization and changing living conditions have started to form the same model cities as a the result of increasing inter-urban interaction. This situation has been caused the cities to lose their identity and aesthetics. Urban equipments are one of the most important urban assets that distinguish the urban fabric from other cities and determine the aesthetics and identity of the city. in this the study, that urban equipments on the Trabzon and Hukumet streets where one of the oldest cultural and commercial transportation routes of Kahramanmaraş; have been aimed that was to evaluate the urban identity and aesthetics of urban reinforcement elements from the perspective of landscape architecture and the identification of Kahramanmaraş city identity and ensuring the sustainability of identity. First of all, the urban identity components of Kahramanmaraş have been determined and the urban reinforcement elements in the research area have been evaluated in terms of urban identity and aesthetic design principles. In the evaluation, besides the urban identity components, as aesthetical; dimension/ratio balance, harmony, authenticity, perceptibility, functionality, maintenance and integrity criteria were taken into consideration. As a result of the study, it has been determined that the urban equipments are not all and original designs in the example of Kahramanmaraş Trabzon and Hukumet streets, and that are incorrect positioning some of the equipments such as the living unit and the artistic object. in research area recommendations have been developed to improve the urban identity and aesthetic values of the urban equipments.