Organizasyonlarda sanal kaytarma ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki: Banka çalışanları üzerinde bir araştırma
The relationship between cyberloafing and personality traits in the organizations: A research on the banking employees
  1. Tez No: 528884
  2. Yazar: ERDEM DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Kişilik, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Cyberloafing, Personality, Five-Factor Model of Personality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Sanal kaytarma, çalışanların mesai saatleri içerisinde internet üzerinden iş ile ilgili olmayan aktiviteler gerçekleştirmeleridir. Literatürde sanal kaytarma davranışlarının nedenlerinin belirlenmesi üzerine birçok çalışma bulunmasına rağmen kişilik özellikleri ile ilişkisini inceleyen çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Ayrıca, kişilik ve sanal kaytarma boyutlarının hangilerinin daha yakın bir ilişkide bulunduğu noktasında elde edilen farklı veriler iki kavram üzerine farklı çalışmaların yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışma ile sanal kaytarma davranışlarının önemli ve önemsiz boyutları ile beş faktör kişilik özelliklerinin ilişkisinin açıklanması amaçlanmaktadır. Ayrıca her iki kavramın çeşitli demografik değişkenler ile ilişkileri de incelenmektedir. Banka çalışanların mesai saatleri içerisinde bilgi ve iletişim teknolojilerini yoğun olarak kullanmakta olmaları sebebiyle çalışmanın banka çalışanları üzerinde uygulanması uygun görülmüştür. Bu kapsamda 1 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında Güney Marmara' da görev yapmakta olan 403 banka çalışanından anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Demografik değişkenler ile sanal kaytarma ve beş faktör kişilik özellikleri boyutlarının ilişkisini belirlemek amacıyla t-Testi, Anova testi, Tukey HSD ve Tamhane's T2 testi analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda demografik değişkenler ile sanal kaytarma ve beş faktör kişilik özelliklerinin bazı boyutları arasında ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Sanal kaytarma ve beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi amacıyla Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları sanal kaytarma ile kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Korelasyon analizi sonucuna göre uyumluluk, duygusal denge ve sorumluluk ile önemli sanal kaytarma arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Önemsiz sanal kaytarma ise uyumluluk ile negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Regresyon analizi sonucuna göre önemli sanal kaytarma uyumluluk ve duygusal denge ile negatif yönlü bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Önemli sanal kaytarma ile deneyime açıklık arasında ise pozitif yönlü bir ilişkili bulunduğu belirlenmiştir. Önemsiz sanal kaytarma ise uyumluluk ile negatif yönlü bir ilişki içerisindedir.
Özet (Çeviri)
Cyberloafing is the process by which employees perform activities that are not related to work over the internet during working hours. Despite the fact that there are many studies in the literature about determining the causes of cyberloafing behaviors, it is seen that there are a limited number of studies examining the relationship with personality traits. In addition, different data obtained at the point where the personality and cyberloafing dimensions are closer to each other require different studies on the two concepts. With this study, it is aimed to explain the relationship between important and insignificant dimensions of cyberloafing behaviors and five-factor model of personality. In addition, the relation between the two notions with various demographic variables is examined. It is deemed appropriate to apply the study on bank employees because the bank employees use information and communication technologies intensively during working hours. Within this scope, data were collected from 403 bank employees working in South Marmara from 1 April to 30 May by questionnaire method. Analyzes of t-Test, Anova test, Tukey HSD and Tamhane's T2 test were performed to determine the relationship between demographic variables and cyberloafing and five factor personality traits. As a result of the analyzes, demographic variables, cyberloafing and some factors of five factor model of personality were found to be related. Correlation and regression analyzes were performed in order to determine the relationship between cyberloafing and five factor model of personality. The results of the analysis show that there is a significant relationship between the cyberloafing and personality traits. According to the result of correlation analysis, there are significant negative relationships between agreeableness, emotional stability and conscientiousness and serious cyberloafing. Likewise, it has determined that there is a negative and significant relationship between minor cyberloafing and agreeableness. According to the result of regression analysis, there is a negative relationship serious cyberloafing and agreeableness and emotional stability. It has determined that there is a positive relationship between significant serious cyberloafing and openness to experience. Likewise, it has determined that there is a negative relationship between minor cyberloafing and agreeableness.