Sivil itaatsizlik bağlamında sürekli aydınlık için bir dakika karanlık eylemi
Political science and public administration main sciencea minute darkness action for continuous lightning in the context of civil d
  1. Tez No: 528920
  2. Yazar: EDA AKGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ATIL CEM ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif Direnme, Şiddetsizlik, Sivil İtaatsizlik, Türkiye'de Sivil İtaatsizlik, Bir Dakika Karanlık, Passive Resistance, Nonviolently, Civil Disobedience, Civil Disobedience in Turkey, One Minute of Darkness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Devlet yönetiminin ve yöneticinin olduğu hemen her yerde yönetimin bozulması ihtimali söz konusudur. Yönetimin bozulduğu ya da baskıcı bir hal aldığı durumlarda ise yönetilenlerin itaatsizliği ihtimali bulunmaktadır. Bu itaat etmeme durumuna baskıya karşı direnme denilmektedir. Baskıya karşı direnme, aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Sivil itaatsizlik baskıya karşı pasif bir direnme şeklidir. Sivil itaatsizlik, baskıcı bir yönetime veya haksız yasalara karşı şiddetsiz, kamuya açık, ahlaki, vicdani ve yasaya aykırı bir direnme eylemidir. Sivil itaatsizlik bu özellikleriyle herhangi bir direniş, protesto, ihtilal ve anarşi gibi eylemlerinden farklıdır. Sokrates, H. D. Thoreau, M Gandhi, Tolstoy ve M. L. King sivil itaatsizliğin teoride ve pratikte önemli isimlerindendir. Türkiye'de de 60'lı yıllardan itibaren sivil itaatsizliğe örnek eylemler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, 3 Kasım 1996 yılında Susurluk'ta meydana gelen kazadan sonra başlayan“sürekli aydınlık için bir dakika karanlık”eylemlerinin sivil itaatsizliği açısından değerlendirme yapabilmek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Wherever there is a state administration and a state manager there is a possibility of corruption. When the administration is impaired or oppressive, disobedience of the governed may arise. This disobedience is called resistance to oppression. Resistance to pressure is two forms, active and passive. Civil disobedience is a form of passive resistance to oppression. Civil disobedience, nonviolently is an act of repression that is contrary to oppressive rule, committed openly, illegal, public moral, conscientious law. Civil disobedience is different from any resistance, protest, revolution and anarchy. Sokrates, H.D. Thoreau, M Gandhi, Tolstoy and M. L. King are important names in the theoretical and practical civil disobedience. Examples of civil disobedience actions were carried out in Turkey since the 60s. In this study, it was prepared to evaluate the civil disobedience of the ''one minute darkness for constant light'' actions after the accident in Susurluk on 3 November 1996.