Muhammed Tâhir b. Muhammed el-Lâlezârî'nin 'el-Cevâhiru'l-kalemiyye fî testîri esrâri'n-nûniyye el-kelâmiyye' adlı eserinin tahkik ve tahlili
  1. Tez No: 528924
  2. Yazar: HAKAN KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN ÖZDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Lâlezârî, Kaside-i Nûniyye, Hızır Bey, Kaside-i Nûniyye şerhleri, Lâlezârî, Nûniyye poem, Hizir Bey, Comments on the Nûniyye poem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Hızır Bey'in kaleminden çıkan ve Kaside-i Nûniyye adı ile meşhur olan Cevâhiru'-l akâid adlı manzum eser Matürîdî kelâm geleneğinin ilk akla gelen metinlerindendir. Eserin ne denli önemli olduğuna yazıldığı tarihten itibaren uzun bir zaman diliminde etrafında gerçekleşen ilmi faaliyetler delil teşkil etmektedir. Bu esere yazılan şerhlerin sonuncularından olan Lâlezârî'nin“el-Cevâhiru'l-kalemiyye fî testîr-i esrâri'n-nûniyye el-kelâmiyye”isimli eserinin tahkik ve değerlendirmesinin yapıldığı bu çalışmada aynı zamanda mensubu olduğu Kaside-i Nûniyye şerh ve haşiye geleneğini içerisindeki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the tradition of the Maturidi theological school, one of the first writen works thar come to mind which was writen by Hızır Bey is a famous poem called Cevâhiru'l-akâid. The many scientific activities that revolved around this work for long period of time, prove how much important that work has been since the time it was written in. One of the last comments which was written on that poem is a work by Lâlezârî called“el-Cevâhiru'l-kalemiyye fî testîri esrâri'n-nûniyye el-kelâmiyye”. In this study, we are going to evaluate and verifty that work in comparasion to the other comments which were written on that poem too, as well as knowing the importance of comment in comparasion to the other comments written on“Nûniyye”poem.