العوائد السُّنبليَّة على الفوائد الشَّنشوريَّة للإمام محمَّد طاهر سُنبل (ت: 1218-1219ه)[من بداية الكتاب إلى نهاية باب الجدِّ والإخوة ] دراسةً وتحقيقاً
Muhammed Tâhir Sünbül'ün El-Avâid Es-Sünbüliyye Ale'l-Fevâid Eş-Şenşûriyye adlı eseri, 'Miras Sebepleri' bâbından 'Dede ve Kardeşler' bâbının sonuna kadar, araştırma ve tahkik
- Tez No: 777148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Ferâiz, el-Avâidu's-sünbülüyye, el-Fevâidü'ş- Şenşûriyye, Tâhir Sünbül, jurisprudence, Division of inheritance, Al-Awayed Al- Sunbuliyah, Al- Fawayed Al-Shanshuriyah, Taher Sonbol
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tezde Muhammed Tâhir'in el-Avâidü's-Sünbülüyye ala'-Favâidi'ş- Şenşûriyye isimli eserinin başından dede ve kardeşler bölümüne kadar olan kısmı tahkik ve tahlil edilecektir. Tezimizin konusunu oluşturan el-Fevâidu'ş-Şensûriyye isimli mahtût eser, imam Abdullah b. Muhammed eş-Şenşûrî'nin (ö. 999) el- Manzûmatu'r-rahbiyye isimli eserinin şerhidir. Eserin kıymeti, İslâm fıkhının en önemli konularından olan ferâiz meselelerini ele almasından ileri gelmektedir. Bu eser Hanefi mezhebi merkezli, feraîz konularıyla ilgili büyük bir karşılaştırmalı fıkıh ansiklopedisi olarak tarif edilebilir. Müellif eserinde mezhep içi ve dışı garib, nadir ve ihtilaflı konuları ele almıştır. Dört mezhebin görüşleri yanında lügavî ve ıstılâhî tarif ve açıklamalara yer verilmiştir. Eser konusuyla ilgili faydalı bilgiler ihtiva etmektedir. Muhammed Tâhir Sünbül'ün biyografisi ve yaşadığı dönem ele alınırken betimleyici tarihi metot kullanılmıştır. Kitabın yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, farklılıkların tespiti, kitaptaki görüşlerin kaynaklarının gösterilmesi hususunda ise tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Müellif, veraset ilişkilerini her öğrencinin kolaylıkla anlayacağı basitlikte açıklamıştır. Kitab, istifadeyi kolaylaştıracak şekilde basit tarzda kısım ve bölümlere ayrılmıştır. Eser dört mezhep imamı ve diğer fakihlerin görüşleriyle istidlâl ve istişhâd hususunda da uslübunun güzelliği ile tanınır. Onun bu yaptıkları ilmi şahsiyetinin eşsizliği ve bilgisinin genişliğine delalet etmektedir. Diğer görüşleri naklederken objektif olması da eserin bir başka özelliğidir. Kendi mezhebine muhalif mezhep görüşlerini aktarırken dahi objektif bir tavır sergilemiş, kibar ve ilmi bir uslupla konuyu aktarmış, sonunda kendi mezhebinin görüşünü ifade etmiştir. Tercihlerini ise delile veya ictihadına göre yapmıştır. Müellif, miras konularıyla ilgili fıkıh, hukuk ve şeriat tabiplerinin istifade edeceği bol bir ilmi miras bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about investigation a section of“Al-Awayed Al-Sunbuliyyah on Al- Fawayed Al-Shanshuriyyah”by Imam Muhammad Taher Sonbol (T. 1219 AH) [from the beginning of the book to the end of the chapter on grandfather and brothers], this manuscript is an explanation on“Al-Fawa'id Al-Shanshuriyyah: Explanation of Al-Manzuma Al-Rahbiyyah”by Imam Abdullah bin Muhammad Al- Shanchuri (T: 999 AH), Its value comes from its main subject: Division of inheritance, which is the most important section of Islamic fiqh at all, and it has been considered as a large jurisprudential comparative encyclopedia on inheritance issues in the Hanafi school, In it, the author collected strange, rare, and Controversial issues inside and outside the Hanafi school. He mentioned the opinions of the four schools of Islamic fiqh with more clarifications, linguistic and terminological definitions, so it was of great benefit in division of inheritance, The study followed the historical descriptive approach when presenting the biographical and scientific biography of Sheikh Muhammad Taher Sonbol and defining his era) the time period in which he lived(, and the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text, justify the text with diacritics, comparing the copies, attributing the sayings, and extracting the issues and documenting them. The most important conclusion of the study was: The author was able to simplify inheritance issues in a simple way that every science student can understand, he was proficient in dividing his book and arranging it into issues that make it easier to benefit from. He also inferred the sayings of the four imams and other jurists in a distinctive way, which indicated an outstanding scientific personality and wide knowledge. He was also distinguished for his scientific objectivity and impartiality in discussing the opinions of other schools of Islamic Fiqh, then he mentions the evidence of his Hanafi school of thought and gives preference according to what is clear to him of the evidence. Imam Muhammad Taher Sonbol left many important fatwas in matters of inheritance benefiting the people of jurisprudence, law and legislation.