Otel mobilyalarında sürdürülebilirlik
Sustainability of the hotel furniture
  1. Tez No: 528952
  2. Yazar: SERKAN SİPAHİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ TAVŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Otel Tasarımı, Mobilya, Eko tasarım, Sustainable, Hotel Design, Furniture, Antalya, Eco-design
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Endüstri devrimi ile birlikte gelişen seri üretim ve malzeme teknolojisi birçok endüstriyel ürünü yeniden şekillendirmiştir. Şekillenen ürün alanlarından bir tanesi olan mobilya sektöründe; diğer sektörlerde de olduğu gibi çevresel etkiler dikkate alınmamıştır. Bunun sonucu olarak üretimi kolay ve ucuz; çevresel etkisi olumsuz yönde oldukça fazla, mobilya üretimleri yapılmaya başlanmıştır. Turizm sektöründe lüks tüketimin en fazla yapıldığı 5 yıldızlı otellerde, standart oda mobilyalarının çevresel etkileri sayı olarak oldukça fazla olmaları ve kısa zaman aralıklarında değişime uğramaları nedeni ile oldukça yüksektir. Dolayısı ile bu mobilyaların sürdürülebilir olması ülkemiz turizm sektörünün geleceği ve doğal güzellikleri açısından büyük öneme sahiptir. Bu tez çalışması kapsamında Antalya ili üzerinden otellerin standart odalarında kullanılan mobilyaların sürdürülebilirlikleri araştırılmıştır. Belirlenen 15 otelin standart oda mobilyaları yerinde yapılan fotoğraflama ve ölçümler ile tespit edilmiştir. Otel teknik müdürleri ve mobilya üreticileri ile anket tekniği uygulanmıştır. Anket çalışmalarının değerlendirilmesinde SPSS programı; tespit çalışması yapılan mobilyaların değerlendirilmesinde, Ccalc programı kullanılmıştır. Malzemelerin yaşam döngüsü içerisindeki çevresel etkilerini inceleyen Ccalc program yardımı ile her mobilya için, yaşam döngüsü içerisindeki elde edilmiş bulgular analiz edilmiştir Sonrasında mobilyalar işlevlerine göre gruplandırılarak birbiri ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonrasında yeni malzeme fikirleri ve tasarım fikirleri ortaya konularak model önerileri hazırlanmıştır. Hazırlanan modellerin analizleri yapılarak sürdürülebilirlikleri mevcut oda mobilyaları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Antalya bölgesi otelleri üzerinden otel standart oda mobilyalarının yaşam döngüleri bakımından çevresel etkileri ortaya konularak; sürdürülebilir otel mobilyalarının nasıl olması gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mass production and material technologies, developed along with the Industrial Revolution, have shaped many industrial products all over again. Environmental effects were not taken into consideration in furniture industry very much like other sectors. As a result, cheap and easily produced furniture, which has many harmful effects to the environment, has been manufactured. At the five-star hotels where luxury consumption is the highest, standard room, furniture has numerous environmental effects as it is changed in short time spans and relatively very plenty in amount. Thus, it is very crucial for this furniture to be sustainable for the future of the tourism industry and natural sources of our country. Within the scope of this dissertation, sustainability of the furniture in the standard rooms of selected hotels in the Antalya Province has been studied. Standard room furniture of specified 15 hotels has been identified with on the spot photographs and evaluation. Surveys have been carried out with furniture manufacturers and technical directors of the hotels. SPSS software has been used in the assessment of the surveys and Ccalc programme has been used in the evaluation of the furniture. By means of Ccalc programme, which investigates the environmental effects of goods in their life cycles, findings in the life cycle of every piece of furniture have been analysed. Thereafter, the pieces of furniture were classified according to their functions and then compared. After this comparison and contrast, model proposals have been prepared by suggesting new materials and designs. Analyses of the prepared models were done, and their sustainability was compared with the existing room furniture. In conclusion, with searchings in Antalya, for the life cycle environmental assestments of hotel room furnitures; How to be sustainable hotel furnitures subject is investigated.