Atık MDF'lerin MDF üretiminde yeniden değerlendirilmesi
Reconstruction of MDF board wastes in MDF production
- Tez No: 529005
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Lif levha, geri dönüşüm, Fiberboard, recycling
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında orta yoğunluklu lif levhaların farklı geri dönüşüm metotları ile geri dönüştürülmüş liflerinin boyutları ve bu liflerden üretilen levhaların bazı fiziksel ve mekanik özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. %100 Kayın lifi ve %70 kayın+%30 çam lifinden yapılmış lif levhalara fosforik asit, formik asit, amonyum klorür ve amonyum sülfat termo kimyasal yöntem ve mikrodalga metodu olmak üzere beş farklı geri dönüşüm işlemi uygulanarak lif üretimi gerektirilmiştir. Elde edilen liflerden laboratuvar koşullarında deney numunelerinin elde edileceği lif levhalar üretilmiştir. Üretilen levhaların eğilme direnci (MOR), elastikiyet modülü (MOE), su alma ve kalınlığına şişme değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak asidik yöntemler lif boyutlarında anlamlı derecede azalmaya sebep olmuş, sadece fosforik asit uygulanan %100 kayın liflerinden düzgün levha elde edilmiştir. Buna ek olarak, termo mekanik yöntem ve mikrodalga metotları lif boyutlarını ve levha değerlerini anlamsız derecede etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, effects of different Medium Density Fiberboard (MDF) recycling processes on fiber length distribution and some technical board properties have been investigated. Five different recycling methods were used for waste MDF samples obtained from two different fiber compositions, 100% hardwood and 70% hardwood+30% softwood fibers. Fibers were refibrillated from waste MDF samples by using phosphoric acid, formic acid, microwave and chemi-thermo-mechanical (WKI) methods. Obtained recycled fibers were classified based on size distributions method and monitoring proper technics and experimental MDF panel samples were produced. Some mechanical and physical properties including modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE), water absorption and thickness swelling of the samples were determined. As a result, the acidic methods resulted in a significantly decrease in the fiber lengths and panel properties but WKI and microwave methods insignificantly affected the fiber lengths and panel properties.