Sırt-karık mikrohavza yağmur suyu hasadı tekniği altında nohut gelişimi ve verimi
Chickpea growth and yield under ridge-furrow microcatchment rainwater harvesting technique
- Tez No: 529066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNLÜKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru tarım, Sırt-karık mikrohavza yağmur suyu hasat tekniği, nohut, Chickpea, rainfed farming, Ridge and furrow micro catchment rainwater harvesting technique
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
SIRT-KARIK MİKROHAVZA YAĞMUR SUYU HASADI TEKNİĞİ ALTINDA NOHUT GELİŞİMİ VE VERİMİ Selim KATIRCI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim-2018 Danışman: Doç. Dr. Ali ÜNLÜKARA ÖZET Türkiye'nin yarık kurak bölgesinde olan Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde sırt-karık mikrohavza yağmur suyu hasadı tekniğinin (SKYH) etkinliğini belirlemek için yürütülen bu çalışmada kontrol olarak kuru tarımda iki geleneksel yetiştirme konusu (K1 ve K2) ve üç sırt-karık mikrohavza yetiştirme konusu (SH1, SH2 ve SH3) incelenmiştir. Azkan ve Çakır nohut çeşitleri (Cicer arietinum L.) bitki materyalleri olarak kullanılmıştır. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde tasarlanan bu çalışmada her bir konu 3 kez tekrarlanmıştır. Bitki gelişme dönemi boyunca 190.8 mm yağış kaydedilmiştir. Tüm konularda nohut bitkisi 328 mm civarında su tüketmiştir. Su hasadı konularında bitki başına ortalama tane verimi kontrol konularından %61.4 daha yüksek bulunmuştur. Buna rağmen birim alandaki bitki sayıları nedeniyle K1, K2, SH1, SH2 ve SH3 konularında sırasıyla 1314 kg, 835 kg, 1329 kg, 1376 kg ve 1420 kg/ha tane verimi elde edilmiştir. Nerdeyse aynı tohum yoğunluğuna sahip SH1 konusundan K2 konusuna göre %55 daha yüksek tane verimi sağlanmıştır. Bu nedenle sırt-karık mikrohavza su hasadı tekniğiyle daha yüksek verim alınabilmesi için daha yüksek bitki yoğunluğuna sahip 50 cm örtülü sırt ve 40-50 cm karıklara sahip çift sıra nohut yetiştirilebilen su hasadı konfigürasyonu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
CHICKPEA GROWTH AND YIELD UNDER RIDGE-FURROW MICROCATCHMENT RAINWATER HARVESTING TECHNIQUE Selim KATIRCI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, October-2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali ÜNLÜKARA ABSTRACT In this study two conventional cultivation treatments as controls (K1 and K2) and three ridge and furrow micro-catchment cultivation techniques (SH1, SH2 and SH3) were investigated in Erciyes University Agricultural Research and Training Center in Kayseri, one of the semi-arid regions of Turkey to determine effectiveness of ridge and furrow micro-catchment rainwater harvesting technique (RFRH). Azkan and Çakır chickpea cultivars (Cicer arietinum L.) were used as plant materials. Completely randomized split plots in blocks experimental design was used and each treatment were replicated three times. Along the growth season 190.8 mm rainfall was recorded. Chickpea consumed around 328 mm water for whole treatments. Seed yield per plant for water harvesting treatments were found 61.4% higher than ones for control treatments. Although higher seed yield per plant obtained from RFRH treatments, seed yield of RFRH treatments were similar to K1 due to lower plant density in RFRH. Seed yield per hectare were 1314 kg, 835 kg, 1329 kg, 1376 kg and 1420 kg for K1, K2, SH1, SH2 and SH3, respectively. Although K2 and SH1 had nearly same plant density, SH1 produced 55% higher seed yield. According to the results, water harvesting configuration consist of 50 cm covered ridge and 40-50 cm furrow width with two chickpea rows were offered to obtain higher yield.