Malign germ hücreli over tümörlerinde kliniko-patolojik özeliklerin prognoza etkisi
Effect of clinico-pathological features on prognosis in malignant ovarian germ cell tumors
  1. Tez No: 529104
  2. Yazar: YEGANA SADIGOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: MOGHT, germ hucreli, Disgerminom, İmmatur Teratom, Toplam Sağkalım, Hastalıksız Sağkalım, Prognostik Faktörler, MOGCT, Overall Survival, Disease-Free Survival, Dysgerminoma, İmmature Teratom, Prognostic Factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Malign over germ hücreli tümörler (MOGHT), tüm over kanserlerinin %5'sinden sorumludur. Primitif germ hücrelerinden köken alan germ hücreli over tümörlerinin en önemli özellikleri – genç hastalarda görülmesi, yaklaşık 1/3 nün malign olması, üçüncü dekad sonrası az görülmesi ve tanı anında olguların yaklaşık yarısından fazlasının erken evrede olmasıdır. Amaç: MOGHT uzun sağkalımla ilişkili olması, farklı gidişatları, ve biyolojik özellikleri nedeni ıle diğer over tümörlerinden ayrı incelenmelidir. Bu çalısmamızda amacımız Çukurova Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında son 25 yılda MOGHT tanısı ile takip edilen hastaların klinik ve demografik özellikleri ile birlikte prognostik parametrelerin de incelenmesi ve bulguların sağkalıma etkisinin araştırılmasıdır. Gereç Ve Yöntem : Kliniğimizde Nisan 1992- Kasım 2017 tarihleri arasında opere edilen ve takipleri yapılan 115 MOGHT tanılı hastanın onkolojik dosyaları, klinik ve patolojik kayıtları incelendi. Hastaların klinik özellikleri, operasyon bilgileri, frozen ve final patoloji karşılaştırma sonuçları, tedavileri ve takip bulguları incelenerek bu verilerin sağkalıma etkileri araştırıldı. İstatistiksel değerlendirme Statistical Package for Social Sciences for Windows 20 (IBM SPSS Inc. Chicago, IL) programı kullanılarak yapıldı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier testi ile yapıldı. Malign germ hücreli over tümörlerdeki gruplandırılmış risk faktörlerinin Toplam Sağkalım (OS) ve Hastalıksız Sağkalım (DFS) süreleri hem ortalama hem de ortanca cinsinden belirtildı ve Log-Rank testi ile istatistiksel anlamlılık değerlendirildi. Sağkalımı öngörmedeki bağımsız etkenler, geriye doğru seçim yöntemi ile Cox regresyon analizi kullanılarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 115 hastanın yaş ortalaması 27.5 +_ 14.3 tür. Ortalama takip süresi 71.04 aydır. Hastaların 40'ı (%34.7) Disgerminom, 37'si (%32.1) İmmatur Teratom, 15'i (%13.04) Endodermal sinüs tümörü, 17'si (%14.8) Mikst Germ Hücreli Tümör histopatolojisine sahip idi. Hastaların 69' u(%60 ) tanı anında reproduktif dönemde, 70'i (%61) nullipar olduğu belirlenmiştir. En sık başvuru şikayeti ağrı (%47) ve anormal uterin kanama (%27) olmuştur. 55 hastaya (%47.8) FKC, 38'ne (%33) tam evreleme cerrahisi, 22'ne (%19.8) ise dış merkezde operasyon yapıldıktan sonra kliniğimizde tamamlayıcı cerrahi uygulanmıştır. Postoperatif dönemdeki gebelik oranlarına baktığımızda 79 hastanın fertilite istemi olmasına rağmen sadece 55'ine fertilite koruyucu cerrahi yapılmış olup 19'unda (%34.5) gebelik meydana gelmiş ve onların 15'inde terme ulaşan canlı doğum elde edilmiştir. Çalışmaya alınan 115 hastanın 5 yıllIk sağkalımı %74 dur. Olguların yaklaşık 61'i (%53) Evre 1, 19'u (%16 ) Evre 2, 28'i (%24.3) Evre 3, 6'sı (%5.2 si) Evre 4 olmuştur. Tümör lokalizasyonu 15 (%13) hastada bilateral olmuştur. Tümör dokusunun histopatolojik diferensasyonu ise 48 (%41.7 ) hastada iyi, 28 (%24.3 ) hastada ise kötü olarak diferansiye edilmiştir. 71 (%61.7) hastaya lenf nodu diseksiyonu yapılmıştır. 69 olguda (%60) tanı anında metastaz saptanmamıştır. Sonuç: Kliniğimizde 1480 over kanseri olgusunun 115 (%7) ni MOGHT oluşturmaktadır. Calısmamız kapsamında yapılan tek yönlü analizlerde ; tümör lokalizasyonu, sitoreduksiyon yapılamamış olması, ileri evre hastalık, kötü diferansiyasyon, metastaz saptanmış olması, mikst germ hücre histolojik tipi, hastaların sistemik hastalığının bulunması (diyabet, hipertansiyon, astım vb.) kötü prognostik faktörler olarak belirlendi. Çok yönlü analizlerde hastalıksız sağkalıma etki eden faktörler ileri evre, tümörün mikst germ hücre histolojisinde olması ve suboptimal sitoredüksiyondur. Çalışmamızda, mikst germ hücreli over tümörlerinin hem hastalıksız hem de toplam sağkalım sürelerinin, diğer histolojik türlere göre belirgin olarak düşük olduğu gösterilmiştir. Fertilite koruyucu cerrahi sonrası gebelik oranlarının yüksek bulunması ise hastalar için umutvericidir.
Özet (Çeviri)
Malignant over germ cell tumors (MOGCT) are responsible for 5% of all over cancers. The most important features of over germ cell tumors originating from primitive germ cells are their occurances in younger patients, malignancy of about 1/3 of them, low prevalence after third decade and more than half of the cases to be diagnosed at early stage. Objective: MOGCT should be investigated separately from other over tumors for its association to long-term survival, different pathways, and biological characteristics. In this study, we aimed to investigate the clinical and demographic characteristics of the patients who were followed up for MOGCT in the last 25 years in the University of Çukurova Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology and to research the prognostic parameters and the effect of findings on survival. Materials And Methods: Oncology files, clinical and pathological records of 115 MOGCT patients treated and followed-up between April 1992 and November 2017 were reviewed in our clinic. Clinical characteristics, operative information, frozen and pathologic findings, treatment and follow-up data of the patients were examined and the effect of these parameters on survival was investigated. Statistical analysis was performed using the Statistical Package for Social Sciences for Windows 20 (IBM SPSS Inc., Chicago, IL). Survival analyzes were performed using the Kaplan-Meier test. Total Survival (OS) and Disease-Free Survival (DFS) durations of grouped risk factors in malignant over germ cell tumors were noted both as mean and median, and statistical significance was assessed by using Log-Rank test. Independent factors predicting survival rate were studied using Cox regression analysis with backward selection method. Findings: The average age of the 115 patients included in the study was 27.5 +_ 14.3. The average follow-up period is 71.04 months. Among patients 40 (34.7%) had Dysgerminoma, 37 (32.1%) had Immature Teratom, 15 (13.04%) had Endodermal sinus tumor and 17 (14.8%) had Mixed Germ Cell Tumor histopathology. 69 of patients (60%) were diagnosed at the reproductive period and 70 (60.9%) were diagnosed as nulliparous at the time of diagnosis. The most common complaint was pain (47%) and abnormal uterine bleeding (27%). Fertility Protective Surgery (FPS) was performed in 55 patients (47.8%), complete staging surgery was performed in 38 patients (33%), and restaging surgery in 22 (19.8%) patients was performed in our clinic after operations were carried out in the external center. When we look at pregnancy rate in the postoperative period, although 79 patients wanted to stay fertile, only 55 underwent FPS, after which 19 (34.5%) of patients became pregnant and 15 of them had live births. The 5-year survival rate of the 115 patients studied is equal to 74%. Approximately 61 (53%) of the cases were Stage 1, 19 (16%) Stage 2, 28 (24.3%) Stage 3 and 6 (5.2%) Stage 4. Tumor localization was bilateral in 15 patients (13%). Histopathological differentiation of tumor tissue was good in 48 (41.7%) patients and poor in 28 (24.3%) patients. 71 (61.7%) patients underwent lymph node dissection. In 68 cases (60%), metastases were not detected at the time of diagnosis. Result: Of 1480 over-cancer cases in our clinic, 115 (7%) consist of MOGCT. During one-way analysis carried out within our study; tumor localization, non-performance of cytoreduction, advanced stage disease, poor differentiation, metastasis, mixed germ cell histological type, systemic disease of patients (diabetes, hypertension, asthma etc.) were determined as poor prognostic factors. Factors affecting disease-free survival in multivariate analyzes are advanced stage, tumor being mixed germ cell histology, and suboptimal cytoreduction. In our study, both disease-free and total survival period of mixed germ cell ovarian tumors were shown to be significantly lower than other histologic types. The high pregnancy rates after fertility surgery are hopeful for patients.