Malign germ hücreli over tümörlerinde nötrofil lenfosit oranının prognoz üzerine etkisi
The effect of neutrophil lymphocyte ratio on prognosis in malignant germ cell ovarian tumors
  1. Tez No: 915975
  2. Yazar: YAĞMUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: germ hücreleri, over kanserleri, sağkalım, nötrofil, lenfosit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, literatürde nadir görülen malign germ hücreli over tümörleri üzerinde çalışılmamış olan nötrofil lenfosit oranını (NLR) belirlemek ve malign germ hücreli over tümörlerinde NLR'nin prognostik önemini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalında ameliyat olan ve patolojisi malign germ hücreli over tümörü olan hastaların retrospektif olarak taranmasıyla gerçekleştirilmiştir. Dosyaların taranmasında İstanbul Hastaneleri Otomasyon Projesi (İSHOP) sistemi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı arşivi kullanılmıştır. İstatiksel analizde IBM SPSS 28 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya malign germ hücreli over tümörü tanısı patolojik olarak kanıtlanmış 44 hasta dahil edilmiştir. NLR sınır değeri, ROC (Receiver Operating Characteristic) eğrisi ile 3.69 olarak belirlenmiştir. Preoperatif NLR değerinin genel sağkalım üzerine etkisi anlamlı bulunmuştur. NLR≥3.69 olan (153.2 ay) grupta genel sağkalım süresi, NLR0.05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: NLR; malign germ hücreli over tümörlerinde, birçok klinikopatolojik özellikle ilişkili bulunmuştur. NLR'nin genel sağkalım ile anlamlı ilişkisi; prognostik faktörleri net olmayan malign germ hücreli over tümörlerinde, NLR'nin prognostik belirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Hastalıksız sağkalım ile NLR arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır fakat bu ilişkinin p değeri 0.096 olup daha fazla örneklem büyüklüğü anlamlı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), which has not been studied in the literature in rare malignant germ cell ovarian tumors, and to evaluate the prognostic significance of NLR in malignant germ cell ovarian tumors. Materials and Methods: The study was a retrospective review of patients who underwent surgery at Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Gynecologic Oncology and whose pathology was malignant germ cell ovarian tumor. Istanbul Hospitals Automation Project (ISHOP) system and Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Gynecologic Oncology archive were used to search the files. IBM SPSS 28 package program was used for statistical analysis. Results: The study included 44 patients with pathologically proven malignant germ cell ovarian tumors. The NLR cut-off value was determined as 3.69 by Receiver Operating Characteristic (ROC) curve. The effect of preoperative NLR value on overall survival was found to be significant. The overall survival in the group with NLR≥3.69 (153.2 months) was significantly lower than the group with NLR0.05) between the group with NLR≥3.69 (159.3 months) and the group with NLR