Yaşam pozisyonlarının olumlu ruh sağlığı ve psikopatoloji ile ilişkisi
The correlation of life positions with positive mental health and psychopathology
- Tez No: 529200
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Transaksiyonel Analiz, Yaşam Pozisyonları, Olumlu Ruh Sağlığı, Psikopatoloji, Transactional Analysis, Life Positions, Positive Mental Health, Psychopathology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada temel amaç, yaşam pozisyonlarının olumlu ruh sağlığı ve psikopatoloji üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya, internet üzerinden oluşturulan form üzerinden 260 kadın, 160 erkek olmak üzere toplamda 420 kişi katılmıştır. Yaşam pozisyonlarını ölçmek amacıyla Yaşam Pozisyonları Ölçeği, olumlu ruh sağlığını ölçmek amacıyla Duygusal İyi Oluş Ölçeği, psikopatolojiyi ölçmek amacıyla Kişilik İnanç Ölçeği ve kişisel bilgileri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmanın demografik değişkenlerinin analizi için ''Bağımsız Örneklemler T –Testi'' ve One Way ANOVA kullanılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre: ''ben okeyim, sen okeysin'' ve ''ben okeyim'' pozisyonlarının cinsiyete göre farklılık gösterdiği görülmektedir. Yaşa göre bakıldığında ise bağımlı, antisosyal, histriyonik, borderline KB ve sen okey değilsin pozisyonunun yaşa göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Medeni duruma göre ise ''sen okey değilsin'' ve ''ben okeyim, sen okeysin'' pozisyonu medeni duruma göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Eğitim düzeyine göre ise antisosyal, histriyonik, paranoid, borderline, çekingen, bağımlı, pasif agresif KB boyutları ve yaşam pozisyonlarının ''ben okey değilim'', ''sen okeysin'', ''ben okeyim, sen okeysin'', ''ben okeyim, sen okey değilsin'', ''ben okey değilim, sen okeysin'' pozisyonlarının eğitim düzeyine bağlı olarak farklılık gösterdiği bulunmuştur. Şu anda yaşanılan yere göre bakıldığında ise yaşam pozisyonları, duygusal iyi oluş ve kişilik inançlarının şu anda yaşanılan yere göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Gelir düzeyine göre ise çekingen, bağımlı, pagresif, şizoid, paranoid, borderline KB boyutları; yaşam pozisyonlarının ''ben okeyim, ''ben okey değilim'', ''sen okey değilsin'', ''ben okeyim, sen okeysin'', ''ben okey değilim, sen okeysin'', ''ben okey değilim, sen okey değilsin'' pozisyonları, duygusal iyi oluşun ise pozitif duygusal iyi oluş ve negatif duygusal iyi oluş boyutlarının gelir düzeyine bağlı olarak farklılık gösterdiği bulunmuştur. Yapısal eşitlik modeli analiz sonuçları ise yaşam pozisyonlarının olumlu ruh sağlığı ile psikopatoloji arasındaki ilişki üzerinde bir aracılık etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to examine the effect of Life Positions on Positive Mental Health and Psychopathology. The survey which was carved out through Internet consisted of 420 persons (260 female, 160 male). For the purpose of evaluating Life Positions, The Life Positions Scale; for Positive Mental Health, Emotional Well-being Scale; for Psychopathology, Personal Belief Scale; and for the purpose of determining Personal Information, The Demographic Information Form were applied by the researcher.“Independent Samples T-Test”and“One way ANOVA”were applied to analyse the Demographic factors. The positions of I am OK, You are OK, and I am OK vary across sexes according to the results of this analysis. It was found that addicted, anti-social, histriyonic, borderline personality disorders, and You are OK positions differ with regard to age. It was indicated that the positions of“You are not OK”and“I am OK, You are OK”differ as to marital status. It was found that shy, addicted, passive agressive, anti-social, histriyonic paranoid, borderline personality disorders formats and“I am not OK”,“You are OK ”,“I am OK, You are OK”,“I am OK, You are not OK”,“I am not OK, You are OK”positions differ with regard to educational level. It was determined that Life Positions, Emotional Well-being, and Personal beliefs do not indicate any distinction in terms of living area. As for level of income , It was found that shy, addicted, agressive, schizoid, paranoid, borderline personality disorders formats, life positions of“I am OK”,“I am not OK”,“You are not OK”,“I am OK, You are OK”, I am not OK, You are not OK", and positive emotional well-being, and negative emotional well-being are not affected by level of income. The results of the Structural Equation Model analysis had indicated that The Life Positions do not have any influence on the relation between Positive Mental Health and Psychopathology.