Devletin sunduğu eğitim hizmetlerinin suç oranlarının azaltılması üzerine etkisi: Türkiye üzerine bir analiz
Impact of educational services on crime rate reduction: An analysis on Turkey
  1. Tez No: 529201
  2. Yazar: EZGİM YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SUSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Hizmeti, Eğitim Sistemi, Suç, Şiddet Suçları, Suç Oranları, Education Service, Education System, Crime, Violence Crimes, Crime Rates
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Eğitim bireylere ekonomik ve sosyal açılardan katkı sağlar. Eğitimin sunduğu bu katkı mikro ölçüde bireylere, bireylerin toplumu oluşturması sebebiyle de makro ölçüde topluma faydalıdır. Bu sebeple eğitim, devlet tarafından sunulan bir hizmet kapsamındadır. Eğitim hizmetlerinin bireyler aracılığıyla toplum üzerinde pozitif dışsallık yarattığı unsurlardan biri suçun önlenmesidir. Suç toplumların güvensiz, dolayısıyla huzursuz olmasına yol açmaktadır. Suç çeşitli türlere ayrılmakla beraber yapılan çalışmalar eğitimin özellikle şiddet ve mülkiyet suçları üzerinde azaltıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Türkiye'de bu suç türlerinden mahkum sayısının yıldan yıla artması, diğer etmenlerin yanında ülkemizde sunulan eğitim hizmetlerinin yeterliliğini de sorgulatmaktadır. Bu bağlamda çalışmada suç kavramı öldürme, yaralama, tecavüz ve hırsızlık suçlarını kapsayan şiddet ve mülkiyet suçları ile sınırlandırılarak sunulan eğitim hizmetleri ile ilişkisi incelenmiştir. Türkiye'de ki suç oranlarının yüksekliği ve sunulan eğitim hizmetlerinin durumunun daha iyi anlaşılabilmesi için verilerine ulaşılabilen çeşitli OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) ülkeleri ile karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Karşılaştırma yapılan ülkeler arasında Türkiye, sunulan eğitim hizmetlerinde önemli eksikliklerin olduğu ve söz konusu suç türlerini işleyen kişi sayısının ise her geçen yıl ciddi seviyede artış gösterdiği bir ülke konumundadır. Sonuç olarak, literatürde ortaya konulmuş olan eğitim ve suç ilişkisi düşünüldüğünde, Türkiye'de sunulan eğitim hizmetlerinin eksikliklerinin giderilmesi ele alınan suç türlerini işleyen birey sayısında azalma yaratabilir.
Özet (Çeviri)
Education contributes to economic and social benefits for individuals. This contribution is beneficial in micro-scale to the individuals and in macro-scale to the society due to individuals generate society. For this reason, states need to provide educational services. Educational services create positive externality through individuals on society as a result of declining criminal offense. Studies conducted with the separation of various types of crime indicate that education is a particularly effective deterrent to crimes of violence and property. The year to year increase in this kind of crime convicted in Turkey should be questioned in terms of the adequacy of the education services offered in our country, among other factors. In this context, the concept of crime has been investigated in relation to the educational services offered by limiting the crime to violence and property crimes, including crimes of killing, rape, and theft. To understand the seriousness of the crime rate and the education services better in Turkey, it is appealed to comparison with the various OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) countries in which data are accessible. Among these countries, Turkey is a country where there are significant deficiencies in the education services. Also, the number of person who committed the mentioned crimes increase significantly every year. As a result, those set forth in the literature, education and violence/property crimes considered in conjunction, improving quality of education services in Turkey may cause a decrease in the number of individuals committing these types of crimes.