Gelenekselden dijitale iletişim ve halkla ilişkiler: Turizm pazarlamasına bir bakış
Communication and public relations from traditional to digital: Overview of tourism marketing
- Tez No: 529205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZAKET DEFNE KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, İletişim Bilimleri, Public Relations, Tourism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dijital İletişim ve Halkla İlişkiler, Turizm Pazarlaması, Ağ Toplumu, Global Köy, Globalization, Digital Communication and Public Relations, Tourism Marketing, Network Society, Global Village
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojik hayattaki gelişmelerle birlikte dünya artık küreselleşmenin daha fazla hissedildiği bir yer halini almış durumdadır. Küreselleşmenin etkisi ile toplum, siyaset, ekonomi gibi birçok alanda olduğu gibi iletişim alanında da büyük bir değişim meydana gelmiştir. Geçmişten günümüze değişen ve gelişen iletişim, rekabet anlayışı ve sosyal düzen ile birlikte ticari kurumların kullandığı iletişim araçları, yöntemleri ve alanları da değişime uğramıştır. Kurumlar için önemli bir yeri olan halkla ilişkiler de değişime uğrayan bu iletişim alanlarının önemli aktörlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda iletişim teknolojilerinde yaşanan bu değişim“ağ toplumu”denen toplulukları oluşturmuştur. Bu topluluklar dijital dünya denen sınırları belli olmayan, kontrolü zor olan bir alan içerisinde zaman-mekan farkı gözetmeksizin kurumlara ve hatta devletlere karşı çıkabilmektedir.“Global köy”kavramı gerçeğe dönüşmüştür. Kurumlar hedef kitleleri nezdinde itibar ve saygınlıklarını arttırma, kriz ortamlarını yönetme, pazarlama faaliyetlerini etkili hale getirme vb. konularda iletişim uygulamalarından yararlanmaktadır. Ancak mevcut yeni düzende sadece geleneksel iletişim ve halkla ilişkiler uygulamaları ile kontrolü mümkün olmayan dijital dünyada hedef kitleyi kurum, iş ve iletişim hedefleri doğrultusunda ikna etmek pek de kolay olmamaktadır. Bu sebeple, kurumlar iletişim alanında halkla ilişkiler ve pazarlama uygulamalarında dijital alana doğru yönelmek durumunda kalmaktadır. Teknolojik hayatta yaşanan gelişmeler sayesinde dijital halkla ilişkiler ve iletişim uygulamaları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu bağlamda bu çalışmada amaç, turizm pazarlaması örneklemi üzerinden Türkiye'de gelenekselden dijitale doğru yaşanan iletişim ve halkla ilişkiler anlayışındaki değişimi ortaya koyup, yaşanan bu değişimin turizm pazarlaması bağlamında hedef kitleler üzerinde oluşturduğu etkiyi değerlendirmek ve ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Bu bağlamda öncelikle literatür taraması kısmında var olan kaynaklardan yararlanılmış, aynı zamanda turizm ve iletişim alanında uzman olan Only Travel Marketing ve Travel PR ajansları kurucusu Sarp Özkar ile görüşme yapılıp görüşlerinden faydalanılmıştır. Çalışma kapsamında gerekli verilere ve sonuçlara ulaşmak için nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden anket ve içerik analizi çalışmasından faydalanılmıştır. Araştırma sonunda ise sonuç, bulgu ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With technological developments in life, the world has become a place where globalization is felt more present. With the impact of globalization, there has been a major change in the field of communication as well as in many other fields such as society, politics and economy. Communication, competition and social order, as well as communication tools, methods and fields used by commercial institutions have also changed from past to nowadays. Public relations, which holds an important place for corporations, is also becoming one of the important actor of these communication fields. This change in communication technologies in recent years has created so-called“network society”communities. These communities can oppose institutions and even states, regardless of time-space differences, within an area that has no boundaries of digital world, which is difficult to control.“Global village”concept has become reality. Institutions use the advantage of communication practices to increase their reputation and prestige in the face of target groups, manage crisis environments, make marketing activities more effective. However, nowadays it is not easy to convince the target audience in the digital world, which is not possible to control only with traditional communication and public relations practices, in which these institutions are present, in line with the corporate, business and communication targets. For this reason, institutions have to focus on digital field in public relations and marketing applications in the field of communication. Digital Public Relations and communication practices have started to emerge thanks to the developments in technological life. In this context, the aim of this study is to present the change in communication and Public Relations from traditional to digital in Turkey through the sample of tourism marketing, and to evaluate the impact of this change on target audiences in the context of tourism marketing. In this context, first of all, the existing resources were utilized in the literature review section, and the ideas from an interview which I conducted with Mr Sarp Özkar who founded Only Travel Marketing and Travel PR agencies. In order to achieve the necessary data and results, questionnaire as a quantitative resarch method and content analysis as a qualitative research method were used. At the end of the study, results, findings and suggestions were included.