Kadızâde'nin Gazavât-ı Sultan Selim Han adlı eseri (metin-inceleme)
Gazavât-i Sultan Selim Khan of Kadızâde (analysis-text)
- Tez No: 529230
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜZELYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Eastern Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Yavuz Sultan Selim, Kadızâde, Gazavât, Mısır Seferi, Yavuz Sultan Selim, Kadızâde, Gazavât, Egypt campaign
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 429
Özet
Bu çalışmada XVI. yüzyıl müverrih ve şairlerinden Kadızâde adı ile meşhur Abdü'l-Kebîr b. Üveys b. Muhammed Erdebîlî'nin Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferine dair kaleme almış olduğu Gazavât-ı Sultan Selim Han adlı eseri incelenmiştir. Bu eser Selimnâme türünde yazılmış bir eserdir. Selimnâme adından da anlaşılacağı üzerine Yavuz Sultan Selim dönemini konu alan eserlere denmektedir. Nazım şekli olarak manzum ve mensur iki türde ve Türkçe, Farsça ve Arapça olmak üzere çeşitli Selimnâme ve Gazavâtnâmeler yazılmıştır. Yazarımız Kadızâde'nin kaleme almış olduğu bu eser Farsça olup mensur bir eserdir. Gazavâtnamenin edisyon kritikli metni hazırlanırken Süleymaniye Kütüphanesi'nde Hacı Selim Ağa bölümünde bulunan tek yazma nüshadan faydalanılmıştır. Çalışmamız bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Kadızâde'nin hayatı ve eserleri; ikinci bölüm Kadızâde'nin Gazavât-ı Sultan Selim Han adlı eseri; üçüncü bölüm ise Gazavât-ı Sultan Selim Han adlı eserin edisyon kritikli metninden ibarettir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined the work“Gazavât Sultan Selim Khan”by Kadızâde who was one of the historians and poets in the XVIth century. This is a work written in Selimnâme type. Selimnâme is a work which is composed for reporting about the period of Sultan Selim I, as is also understood from name of the work. It is written in two types as poetic and prosaic and in the languages of Turkish, Persian and Arabic. The work of Kadızâde is written in Persian and prosaic form. While preparing the text, it is utilised from the unique manuscript in Suleymaniye Library. Our study consists an introduction and third sections. The first section contains biography and works of Kadızâde, the second section is about his work“Gazavât of Sultan Selim”and finally, the edition critique text is presented in the last section.