Kadızâde Mehmed Efendi, Manzûme-i Akâid (inceleme-tenkitli metin - sözlük - dizin)
Kadizâde Mehmed Efendi, Manzûme-i Akâid (study - text by critics - dictionary - index)
- Tez No: 323618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ESİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: akaidnameler, Kadızade Mehmed Efendi, Manzûme-i Akâid, mesnevi, akaidnames, KadizadeMehmed Efendi, Manzûme-i Akâid, mesnevi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bu çalışma 17.yy.da telif edilen Kadızâde Mehmed Efendi'ye ait Manzûme-i Akâid adlı eser üzerine hazırlanmıştır. Kataloglarda adına Ahsenü'l-A'mâl, ManzûmAkâid, Cevâhirü'l-Me'ânî, Risâle-i Akâid olarak da rastladığımız bu eser, akaidnameler arasında önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla amacımız bu eseri Türk edebiyatı tarihindeki yerine yerleştirmektir. Giriş, üç bölüm, sözlük ve dizinden oluşan çalışmamızda Kadızade'nin hayatı hakkında titizlikle bilgi verilmiş, onun şimdilik bilinen tek manzum eseri Manzûme-i Akâid'i detaylıca işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was prepared about Manzûme-i Akaid which was written by Kadızade Mehmed Efendi in the 17th century. This work is also named as Ahsenü?l-Amal, Cevâhirü?l-Me?âni, Risâle-i Akâid in the catalogues and it has a big importance among other akaidnames. For this reason, our main aim is to demonstrate its real value in the History of Turkish Literature. The work is consisted of 4 main parts that are introduction, three parts, dictionary and index. Besides, the part of Kadızade?s life contains very detailed information. In the other parts of thesis, Manzûme-i Akaid which is known only one poetry book of his, was meticulously studied.