Siyasal katılım bağlamında yüksek lisans öğrencilerinin siyasal yaşamdaki yeri: Ardahan üniversitesi örneği
In the context of the political participation the place of graduate students in political life: The sample of Ardahan university
  1. Tez No: 529237
  2. Yazar: KAMURAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Bilinçli Katılım, Seçimler, Siyasal Katılım, Türkiye, Democracy, Conscious Participation, Elections, Political Participation, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tarih boyunca yöneten-yönetilen arasındaki ilişki süre gelen bir tartışma konusu olmuştur. Bu tartışma toplumdan topluma farklılık gösterse de özellikle demokrasinin dünyaya yayılmasıyla birlikte birey, kendini yönetmeyi, yani demokrasinin tanımında yer alan“kendi kendini yönetmeyi”daha çok arzu etmiştir. İlk başlarda bireyin katılım algısı kendi yöneticilerini seçmekle yeterli olduysa da zamanla ve özellikle günümüzde birey artık bizzat karar alma süreçlerinde yer almak istemektedir. Birey bu bağlamda çeşitli mücadeleler vermiştir. Bu durum kitlesel hareketler şeklinde olduğu gibi bireysel anlamda da kendini göstermektedir. Hatta birey siyasal katılım veya yönetime katılım noktasında bilinçli katılım gerçekleştirirken, kimi toplumlarda da bilinçsiz olarak gerçekleştirebilmektedir. Bu çerçeve de katılım olgusu daha çok oy oranları, seçimlere katılma oranları üzerinden değerlendirilmektedir. Ancak bu oranların reel düzlemde karşılığının siyasal katılım olup olmadığı problemi ortaya çıkmaktadır. Bu duruma bağlı olarak bakıldığında Türkiye'deki katılım düzeyi diğer gelişmiş demokratik toplumlardakiyle parelellik göstermektedir. Ancak iddia olunduğu gibi demokratik gözüken ve bu bağlamda siyasal katılımı yüksek kabul edilen devletlerin aslında katılım olgusu çerçevesinde bakıldığında katılım oranının çok da yüksek olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalmaktayız. Bu noktada durumun daha gerçekçi bir bakış açısıyla görülmesi için yaptığımız ampirik çalışma çerçevesinde söz konusu siyasal katılım düzeyi Ardahan Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencileri nezdinde tespit edilmeye çalışılmıştır. Ampirik çalışmamız kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği kullanılarak, bu bağlamda açık uçlu 19 soru sorularak bireylerden konuya ilişkin doğru algıları araştırmaya çalışılacaktır. Bu çerçevede ilk iki bölümde teorik olarak siyasal katılıma yönelik gerekli bilgiler sunulmakta, son bölümde ise yapılan mülakat sonucu elde edilen bulgularla beraber literatürde yer alan diğer ampirik çalışma bulgularıyla da çalışma desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The governing-governed relation has been a lasting debate all through history. If this debate differs in the different circles is not only because of spreading of democracy, but also the man's strong desire for self-government as it is the definition of democracy too. In the past, individual's perception of participation to select his/her own governor was perceived enough, however, nowadays the person is interested in playing role in the decision making process by his/her own. Individuals have made far much efforts so far whether in form of collective movements or individually. While a man is consciously playing role in political or government participation, unconsciously participating can be seen in some societies too. In this framework, participation status can be understood from the proportion of ballot papers and level of participation of individuals in elections. However, the problem whether this proportion overlaps with the figure of reality of political participation will be recognized. When this situation is assessed in Turkey, the level of participation is to some extent in line with in other democratic developed societies. When looking at framework of perception of participation of those states appearing democratic and with assumed high level of political participation, however, we are facing with fact that the level of participation in the mentioned states is not high. In order to understand this situation with a more realistic way, this empirical study has tried to determine the level of political participation of Ardahan University graduate students. To end this, from the qualitative research methods, ongoing empirical study has collected the required data using 19 open-ended questions throughout interviews. The first two chapters present necessary theoretical information about the political participationterm. The third and last chapter contains the outcomes of the interviews as well as supporting findings from other empirical studies in the literature.