Otizm spektrum bozukluğunda inflamasyon göstergesi olarak ortalama platelet hacmi
Mean platelet volume as A biomarker of inflammation in autism spectrum disorder
  1. Tez No: 529247
  2. Yazar: BUSE PINAR KIRMIZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Ortalama Platelet Hacmi, Otizm Spektrum Bozukluğu, Platelet/Lenfosit Oranı, Autism Spectrum Disorder, Inflammation, Mean Platelet Volume, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) multifaktöriyel ve nörogelişimsel bir bozukluktur. Son zamanlarda immün sistemdeki değişikliklerin ve otoimmünitenin etiyolojide rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada; inflamasyon sürecini belirlemek için Ortalama Platelet Hacmi (MPV), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR) ve Platelet/Lenfosit Oranı (PLR) ile OSB arasındaki olası ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2015-01.10.2017 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Polikliniği'ne başvuran OSB tanılı, daha önce tedavi almamış 80 hasta ve 50 sağlıklı kontrolün dosyaları retrospektif olarak tarandı. Olguların sosyodemografik verileri, klinik özellikleri, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, ABC psikometrik testleri ve rutin kan tetkiklerinden elde edilen ASO, MPV, NLR, PLR değerleri retrospektif araştırıldı. İstatiksel analiz SPSS 22.00 ile yapıldı. Bulgular: MPV, OSB'lilerde istatistiksel anlamlılığı olmamasına rağmen kontrol grubundan daha yüksek bulundu (9,87±0,94; 9,58±0,84 p=0,076). MPV, istatistiksel anlamlılığı olmamasına karşılık Regresif OSB (OSB-R) ve Regresif Olmayan OSB'de kontrol grubundan daha yüksekti (10,07±1,11; 9,75±0,81; 9,58±0,84 p=0,069). OSB-R'liler kontrol grubundan istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek MPV'ye sahipti (10,07±1,11; 9,58±0,84 p=0,030). OSB'liler kontrol grubundan istatistiksel anlamlı daha düşük PLR'ye sahipti (80475,4±24234,5; 94721,68±37201,4 p=0,009). OSB-R ve Regresif Olmayan OSB, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha düşük PLR değerine sahipti (78802,27±22230,27; 81479,28±25527,9; 94721,68±37201,4 p=0,032). ASO; istatistiksel olarak anlamlı biçimde OSB'lilerde kontrol grubundan daha yüksek bulundu (104,53±168,43; 45,65±37 p=0,016). NLR açısından gruplar arası istatistiksel anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Otizm heterojen etyolojili bir bozukluktur. MPV, PLR, NLR taraması kolay, maliyeti düşük ve subklinik inflamatuar süreci predikte edebilecek hematolojik parametrelerdendir. Bu parametreler, OSB'de daha büyük klinik örneklem üzerinde ve özellikle otoimmun etyolojili alt gruplarda klinik açıdan yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Autism Spectrum Disorder (ASD) is multifactorial and neurodevelopmental disorder. Recently, It is assumed that changes in the immune system and autoimmunity may play a role in etiology. In this study, we aimed to show a possible association between ASD and mean platelet volume (MPV), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR) for determining inflammation process. Material and Methods: A retrospective Chart review of 80 patients with ASD treatment naive and 50 healthy children who applied to Cukurova University Child and Adolescent Psychiatry Department, between 01.01.2015-01.10.2017 was completed. Sociodemographic data, clinical features, Ankara Developmental Screening Inventory, ABC psychometric tests and routine blood tests, ASO, MPV, NLR and PLR were evaluated. Statistical analysis was performed with SPSS 22.00. Results: MPV was found to be higher in the ASD group than the control group although statistically nonsignificant (9,87±0,94; 9,58±0,84 p=0,076). It is higher in the regressive ASD (ASD-R) and the non-regressive ASD group than the control group although statistically nonsignificant (10,07±1,11; 9,75±0,81; 9,58±0,84 p=0,069). ASD-R patients have higher MPV than the control group with statistically significant (10,07±1,11; 9,58±0,84 p=0,030). Patients with ASD have lower PLR rates than the control group with statistically significant (80475,4±24234,5; 94721,68±37201,4 p=0,009). ASD-R and non-Regressive ASD group have lower PLR than the control group with statistically significantly (78802,27±22230,27; 81479,28±25527,9; 94721,68±37201,4 p=0,032). The mean ASO titers were higher in the ASD than the control (104,53±168,43; 45,65±37 p=0,016). There was no statistically significant difference between groups for NLR. Conclusions: Autism is a disorder with heterogeneous etiology. MPV, PLR and NLR are easy and cost-effective hematological parameters that can predict the subclinical inflammatory process. These parameters may be clinically relevant on larger clinical samples and particularly in subgroups with autoimmune etiologies in ASD.