Membranöz glomerulonefrit ve fokal segmental glomerulosklerozda soluable ürokinaz-tip plazminojen reseptör ve fosfolipaz a2 reseptör antikorlarının glomerül hasarı ve klinik bulgular ile olan ilişkisi
The relationship of soluble urokinase-type plasminogen activator receptor and phospholipase A2 receptor antibodies with glomerular injury and clinical findings in membranous glomerulonephritis and focal segmental glomerulosclerosis
  1. Tez No: 529248
  2. Yazar: YASEMİN AYDINALP CAMADAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARAYAYLALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Membranöz glomerulonefrit, Fokal segmental glomeruloskleroz, Fosfolipaz A2 Reseptör Antikorları, Soluble Ürokinaz-tip Plazminojen Reseptör, Membranous glomerulonephritis, Focal segmental glomerulosclerosis, Phospholipase A2 Receptor Antibodies, Soluble Urokinase-type Plasminogen Recepto
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Membranöz Glomerulonefrit ve Fokal Segmental Glomerulosklerozda Soluble Ürokinaz-tip Pazminojen Reseptör ve Fosfolipaz A2 Reseptör Antikorlarının Glomerül Hasarı ve Klinik Bulgular İle Olan İlişkisi Amaç: Membranöz glomerülonefrit (GN) ve fokal segmental glomerüloskleroz (FSGS) glomerulonefritlerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Glomerüler podositlerde eksprese edilen Fosfolipaz A2 reseptör antikorları (Anti-PLA2R) primer membranöz glomerulonefrit patogenezinde önemlidir. Podositler de dahil olmak üzere birçok hücrede bulunan soluable-ürokinaz tip plazminojen reseptör (suPAR) düzeyinin yüksek bulunması FSGS'de glomerül hasarı ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamız; Anti-PLA2R ve suPAR düzeylerinin membranöz GN ve FSGS patogenezindeki yerini saptamayı ve klinik parametreler ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Nefroloji polikliniğine başvuran böbrek biyopsisi ile tanısı konulmuş 20 membranöz GN ve 20 FSGS tanılı erişkin hasta aydınlatılmış onam formu ve etik kurul onayı alınarak çalışmamıza dahil edildi. Tedavi başlanmadan hastalardan alınan kan ve idrar örneklerinde Anti-PLA2R ve suPAR düzeyleri çalışıldı; hastaların eş zamanlı yaş, cinsiyet, glomerüler filtrasyon hızı (GFR), kreatinin, 24 saatlik idrarda proteinüri, trombosit, lökosit, albümin ve C-reaktif protein (CRP) değerleri ile korelasyonu değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %52,5'u kadın, %47,5'u erkekti. Çalışmaya katılan kişilerin yaş ortalaması 42±16,0 yıldı. Membranöz GN grubunda ortalama albumin değeri FSGS grubuna göre düşük saptandı. Membranöz GN grubunda % 90, FSGS grubunda % 55 oranında hastada proteinüri nefrotik düzeydeydi. Gruplar arasında plazma ve idrar Anti-PLA2R ve suPAR düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak Anti-PLA2R ve suPAR ile CRP, kreatinin, yaş, GFR arasında korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, Anti-PLA2R ve suPAR ile klinik ve laboratuvar bulguları arasında korelasyon olduğu görüldü. Ancak membranöz GN ve FSGS'de, Anti-PLA2R ve suPAR'ın önemini aydınlatmak için daha fazla hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The relationship of Soluble Urokinase-type Plasminogen Activator Receptor and Phospholipase A2 Receptor Antibodies with Glomerular injury and Clinical Findings in Membranous Glomerulonephritis and Focal Segmental Glomerulosclerosis Aim: Membranous glomerulonephritis (GN) and focal segmental glomerulosclerosis (FSGS) constitute an important part of glomerulonephritis. Phospholipase A2 receptor antibodies (Anti-PLA2R) expressed in glomerular podocytes are important in the pathogenesis of primary membranous glomerulonephritis. High levels of soluable urokinase-type plasminogen receptor (suPAR) found in many cells, including podocytes, have been associated with glomerular injury in FSGS. Our study, aims to determine the role of anti-PLA2R and suPAR levels in the pathogenesis of membranous GN and FSGS and to evaluate their relationship with clinical parameters. Material and Methods: 20 patients with membranous GN and 20 FSGS, were diagnosed with renal biopsy who presented to Nephrology outpatient clinic of our hospital were included in our study with informed consent form and ethics committee approval. Anti-PLA2R and suPAR levels were measured in blood and urine samples from patients before the teatment was started; the correlation between age, gender, glomerular filtration rate (GFR), creatinine, 24-hour urinary proteinuria, platelet, leukocyte, albumin, C-Reactive Protein (CRP) values were evaluated. Results: % 52.5 of the patients were female and % 47.5 were male. The mean age of the participants was 42 ± 16.0 years. In the Membranous GN group, the mean albumin value was lower than the FSGS group. 90 % of patients in Membranous GN group and 55 % of patients in FSGS group had nephrotic-range proteinuria. No statistically significant difference was found between the groups in terms of plasma and urine anti-PLA2R and suPAR levels. However, Anti-PLA2R and suPAR levels were correlated with CRP, creatinin, age, and GFR. Conclusion: Anti-PLA2R and suPAR levels were correlated with clinical and laboratory findings. However, to clarify the importance of Anti-PLA2R and suPAR in Membranous GN and FSGS, studies involving more patients are needed.