Yapıda sık kullanılan malzemelerin ekolojik olarak değerlendirilmesi
Ecological evaluation of frequently used materials in uilding
- Tez No: 529271
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLRU KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yapı Üretimi, Enerji, Ekoloji, Gömülü Enerji, Karbon Salınımı, Building Production, Energy, Ecology, Embedded Energy, CarbonRelease
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnşaat sektörü yaşanan nüfus artışı, endüstrinin gelişimi ve kentleşmenin artmasından dolayı tüm dünyada gelişmektedir. Bununla birlikte, yapı malzemelerinin üretimleri sırasında harcanan enerji miktarı, açığa çıkan karbon salınımı ve atık miktarlarının fazla olması yapı malzemelerinin ve yapı üretiminin çevreye zararlarını artırmaktadır. Küresel anlamda CO2 emisyonlarının 1/3'ünden fazlasının inşaat sektöründen kaynaklandığı ve bu nedenle küresel iklim değişikliğinin başlıca nedenleri olduğu tahmin edilmektedir. Yapıların çevresel etkilerinin azaltılabilmesi ve inşaat sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için alınacak önlemlerden en önemlisi ekolojik yapı malzemelerinin kullanımlarının artırılmasıdır. Ekolojik yapı malzemeleri üretimleri ve kullanımları sırasında fazla enerji tüketmeyen, gömülü enerjisi düşük, atık miktarı az ve, toksik özelliği düşük malzemelerdir. Bu amaçla son yıllarda önemli çalışmalar yapılmakta, sık kullanılan yapı malzemeleri ekolojik özelliklere sahip hale getirilmeye çalışılmaktadır. Hatta doğada kolayca çözünen organik kökenli alternatif yapı malzemelerinin bu amaçla kullanılmak üzere geliştirildiği de bilinmektedir. Bu çalışma kapsamında, yapıda sık kullanılan malzemelerin ekolojik özellikleri, bu malzemelerin ekolojik özelliklerinin iyileştirilmesi için yapılan çalışmalar, çevresel etkisi düşük alternatif yapı malzemelerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The construction sector is developing all over the world due to the increase in the population living, the development of the industry and the increase of urbanization. However, the amount of energy consumed during the production of building materials, the amount of carbon emissions released, and the amount of waste generated increase the environmental damage of building materials and building production. It has been estimated that more than 1/3 of the global CO2 emissions originate from the building sector and thus are among the main causes of global climate change. The most important of the measures to be taken in order to reduce the environmental impacts of constructions and to ensure sustainability in the construction sector is to increase the use of ecological building materials. Ecological building materials are low energy, low amount of waste, low toxic properties, low energy consumed during production and usage. For this purpose, important works have been done in recent years and trying to make frequently used building materials have ecological characteristics. It is also known that alternative organic building materials which are easily dissolved in nature are developed for this purpose. In this study, ecological characteristics of commonly used materials, studies for improving the ecological properties of these materials, and alternative environmental materials with low environmental impact have been mentioned.