Seküler modern Avrupa hukuk düşüncesinin Tanzimat Fermanına etkisi
The effect of secular modern European law on the Tanzimat Edict
  1. Tez No: 529290
  2. Yazar: KUDRET SARAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MUHAMMET PEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat Fermanı, Modernleştirme, Seküler, Reform, Hukuki Eşitlik, Hukuki Çoğulculuk, Kanunlaştırma, İçtihat Hukuku, Kanun Hukuku, Tanzimat Edict, Modernization, Secular, Reform, Legal Equality, Legal Pluralism, Legalization, Case Law, Law Law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Osmanlı devletinde, 1839 yılında olarak ilan edilen Tanzimat hattı, siyasi ve hukuki yapının modernleştirilmesi amacını taşıyan ilk reform fermanıdır. Bu ferman; sonrası gelecek süreçte, birçok hukuki düzenlemenin ve siyasi kararın muhtelif bakımdan içeriğini sinesinde barındıran, bir üst çerçeve“hukuki ana metin”olarak görülmüştür Bu modernleştirme projesinde yer alan düzenlemeler, özellikle referanslarıyla incelemeye alındığında, seküler batı hukuk düşüncesinin yoğun etkisi tespit edilmektedir. Bu tez çalışması, Tanzimat fermanındaki düzenlemeleri analiz ederek, seküler batı hukuk düşüncesinin ana etkilerinin tespitini konu edinmiştir. Bu konuda, Osmanlı devletinin klasik sisteminde Müslümanların idari şemsiyesi altında, farklı inanç gruplarının özerk hukuksal yapılarının korunduğu çoklu hukuk geleneğinden aynı/tek hukuka yönelişi amaçlayan“hukuki eşitlik”vurgusu ile, içtihat hukuku geleneğine sahip olan şer'i hukuku kanun hukukuna dönüştürecek kanunlaştırma sürecinin fitilini ateşleyen düzenlemelerin, seküler batı hukuk düşüncesinin en güçlü etkileri olduğu hususlarına özellikle dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Tanzimat line, which was declared in 1839 in the Ottoman state, was the first reform decree to modernize the political and legal structure. This decree in the future a supreme framework was seen as the in legal main text which housed the contents of many legal acts and political decisions in its various aspects. When the regulations in this modernization project are examined with particular references, the intense influence of secular western law is determined. This thesis study, by analyzing the regulations of the Tanzimat Edict, is the subject of the determination of the main effects of secular western law. In this respect, with the emphasis on the ene legal equality aiming at the same / single law from the multi-legal tradition in which the autonomous legal structures of different faith groups are preserved, under the administrative umbrella of the classical system of the Ottoman state, with the emphasis of the legal equality. Particular attention was drawn to the fact that the firing regulations were the most powerful effects of secular western law.