Tükenmişlik ile işe adanmışlık arasındaki ilişki: Beyaz yakalı çalışanlar ve öğretmenler karşılaştırılması
The relationship between burnout and job engagement: A comparison of white collar workers and teachers
- Tez No: 529315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DOLMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adanmışlık düzeyi, Beyaz yakalı, Kopenhag Tükenmişlik Envanteri, Tükenmişlik, Ölçekler, Öğretmenler, İşe bağlılık, Commitment level, White collar, Copenhagen Burnout Inventory, Burnout, Scales, Teachers, Job involvement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmenlik mesleği ile beyaz yakalı çalışanlar insan ilişkilerinin yoğun olarak yaşandığı meslek gruplarındandır. İnsan ilişkilerinin yoğun olarak yaşandığı meslek gruplarında işe adanmışlık ve tükenmişlik olguları sıklıkla görülmektedir. Bu araştırmada işe adanmışlık ile tükenmişlik arasındaki ilişki bu iki meslek grubu arasında değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış olup araştırma kapsamında İstanbul ili içerisinde 408 beyaz yakalı çalışan ve 312 öğretmenden oluşan toplam 720 kişiden elde edilen anketler analiz edilmiştir. Bu amaçla iki meslek grubu için ayrı ayrı işe adanmışlık ve tükenmişlik düzeyleri test edilmiştir. Bu değişkenleri ölçmek adına tükenmişlik için tek boyutlu Kopenhag Tükenmişlik Ölçeği, işe adanmışlık için ise Rich ve arkadaşlarının geliştirmiş oldukları üç boyutlu işe adanmışlık ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizi yapılmış olup; her iki ölçeğin de geçerlilik ve güvenirlilik düzeyleri yüksek çıkmıştır. Ölçeklerin geçerliliği ve güvenilirliğine ilişkin yeterli düzeyde bulgu elde edilmiş olup olgular arasındaki ilişki istatistiksel olarak test edilmiştir. Yapılan analizin sonucunda beyaz yakalı çalışanlarda tükenmişlik ve işe adanmışlığın üç alt boyutu arasında negatif yönlü istatistiki olarak anlamlı ilişki bulunurken, öğretmenlerde tükenmişlik ile işe adanmışlığın üç alt boyutu arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Teaching profession and white collar workers are the professions in which human relations are intensively experienced. Job engagement and burnout cases are frequently seen in occupational groups where human relations are intensively experienced. In this study, the relationship between job engegament and burnout were assessed between these two occupational groups. Questionnaires were used as a data collection tool and the questionnaires obtained from a total of 720 people consisting of 408 white collar workers and 312 teacher within the province of Istanbul were analyzed. To this end, the levels of job engagement and burnout for the two professions have been tested separately. One-dimensional Copenhagen Burnout Scale for Burnout was used to measure these variables, and three-dimensional Job engagement scale developed by Rich et al. The validity and reliability analyzes of the scales were performed; both scales of validity and reliability were high. Sufficient level of reliability and validity of the scales was obtained and the relationship between the cases was statistically tested. As a result of the analysis, there was a statistically significant negative correlation between the burnout and the three subscales of job engagement in white collar workers, while there was no statistically significant relationship between burnout and job engagement subscales in the teachers.