Mutaffifîn sûresindeki ahlâkî tutum ve davranışlar
Moral attitudes and behaviors in Mutaffifîn sûrah
- Tez No: 529436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Morality, Trade, Tatfîf, İstihza
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmamızda,“Mutaffifîn Sûresindeki Ahlâkî Tutum ve Davranışlar”incelenmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde surede bulunan ahlâkî tutum ve davranışlara dair kavramsal çerçeve ele alınmıştır. İkinci bölümde fert ve toplum bazında övülen ve yerilen ahlâkî tutum ve davranışlar incelenerek bu tutum ve davranışların ferdî ve toplumsal hayattaki yansımaları üzerinde durulmuştur. Sûrede yerilen ölçü ve tartıda dürüst davranmamak, o büyük günde hesap vermek üzere dirilip âlemlerin efendisinin huzurunda durmayı hesaba katmamak, Allah'ın rehberliği ve kullarına hayat veren ilahî mesajından yüz çevirmek gibi konular üzerinde detaylı bir biçimde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise övülen ve yerilen bu tutum ve davranışların ahiretteki sonuçları göz önüne serilmeye çalışılarak iyilerin ve kötülerin hak ettikleri nimetler veya azaplar ve mahrumiyetler üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler Ahlâk, Ticaret, Tatfîf, İstihza
Özet (Çeviri)
In this study,“Moral Attitudes and Behaviors in Mutaffifîn Sûrah”are examined. In the first part of our study, the conceptual framework of moral attitudes and behaviors in the suicide was addressed. In the second part, attitudes and behaviors praised on the basis of individuals and societies are examined and the reflections of these attitudes and behaviors on individual and social life are emphasized. In order not to act honestly in the measure and the weight in the water, to resurrect to give account in that great day, not to stop in the presence of the master of the worlds, and to turn away from God's guidance and the divine message giving life to servants. The third section focuses on the blessings and deprivations and deprivations that good and evil have earned by attempting to take account of the consequences of these attitudes and behaviors praised and settled hereafter.