Ulûmü'l-Kur'ân açısından Mutaffifîn sûresi ve tefsiri
  1. Tez No: 593460
  2. Yazar: İSA DEMİRKAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mutaffifîn, belief in the Hereafter, the struggle between truth and superstition, Füccâr, Ebrârr, İlliyyîn, Siccîn
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İslâm kaynaklar hiyerarşisinin birinci sırasında yer alan Kur'ân'ı Kerîm ile ilgili asırlar boyu pek çok çalışma ortaya konmuştur. Söz konusu çalışmalar“Ulûmü'l-Kur'ân/Kur'ân İlimleri”ve“tefsir/yorumlama”olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Çalışmamız, söz konusu iki temel kategoriden yararlanarak Mutaffifîn Sûresini Ulûmü'l-Kur'ân ve Tefsir disiplinleri yönleriyle incelemeyi hedeflemektedir. Giriş kısmında araştırmanın konusuna, önemine, amacına, metoduna, kapsamına ve ana kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci bölüm“Ulûmü'l-Kur'ân Açısından Mutaffifîn Sûresi”başlığı ile başlamaktadır. Bu bölümde sûre, Kur'ân İlimleri eserlerinden yararlanarak incelenmektedir. Diğer taraftan bölümün son kısmında kavramsal açıdan sûrenin tahlili yapılmıştır. Böylece sûrenin yapısal analizi yapılarak birinci bölümü tamamlanmıştır. İkinci bölüm ise“Tefsir Açısından Mutaffifîn Sûresi”başlığı ile başlamaktadır. Bu bölümde sûre iki ana başlık altında tefsir edilmektedir. Bu ana başlıklardan birincisi,“İnkârcıların Âhiretteki Kötü Âkıbeti”, ikincisi ise“Erdemlilerin Mutlu Âkıbeti”dir. Söz konusu bölümde klasik ve son dönem tefsir disiplininde Mutaffifîn Sûresi ile ilgili yaklaşımlara ve yorumlara değinilmiştir. Sonuç kısmında tezde elde edilen genel sonuçlara yer verilerek çalışma kemale erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Noble Quran, which is in the top of the hierarchy of Islamic sources has been a subject of many researches throughout history. These researches are divided in two categories:“ Ulûmu'l-Quran/Quranic Sciences”and“Tafseer/Interpretation”. This study aims to investigate the Surah Al-Mutaffifin in the aspect of Ulumu'l-Quran and Tafseer benefiting from these two categories. The introduction chapter covers the subject, importance, aim, method, scope and main sources of the study. The first chapter starts with the subject of“Surah Al-Mutaffifin in the Aspect of Ulumu'l-Quran. The surah is examined in this chapter benefiting from the works in the field of quranic sciences. At the end of the chapter, the surah is analyzed using the concept analysis method. In this way, the first chapter is completed by making the structural analysis of the surah. Second chapter starts with the title of ”analysis of the Surah Al-Mutaffifin in the Aspect of Tafseer". The surah is interpreted under two main titles in this chapter. I.) Miserable fate of deniers in afterlife. II.) Happy Fate of the Righteous. This chapter covers the classic and modern approaches and interpretations on the Surah Al Mutaffifin. In Conclusion, the overall findings of the study are presented and thus the study is completed.