Mekki sûrelerde kişilik inşâsı
Building personality in Makkan surahs
- Tez No: 529480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an'ı Kerim, MekkÎ Sureler, Kişilik, İnsan, Tefsir, Quran, Makkan Surahs, Personality, Human, Tafsir
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
Bu çalışmada Mekkî sûrelerde kişilik özellikleri ile birlikte Yüce Allah'ın ilk dönem Mekkî sûrelerde müslüman kişiliğini inşâ ederken nasıl bir yol ve yöntem izlemiş olduğunu araştırdık. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde tezin problemi, amacı, önemi ve yöntemi üzerinde durduk. Çalışmamızın ikinci bölümünde vahiy öncesi dönemin psiko-sosyal özellikleri ile Mekkî surelerin özelliklerine yer verdik. Üçüncü bölümde ise, insanın biyo-psiko-sosyal ve manevi yönünü ele alarak Mekkî sûrelerde müslüman kişilik özelliklerini ve değerlerini ayrı ayrı başlıklar altında inceledik. Sonuç olarak Mekkî sûrelerin, insanın kişiliğini inşa ettiğini ve hedeflenen kişiliğin oluşturulmasında başlangıçta toplumun aciliyet konularına“Tevhid”ve“İnsan fıtratına, insan davranışlarına (ahlak)”yer veren bir yöntem ve metot izlediği sonucuna ulaştık. Ayrıca Kur'an'da Mekkî surelerde, insanın tertemiz bir fıtrat ile olumlu ve olumsuz tüm özelliklere sahip bir potansiyel ile dünyaya geldiğine ve daha sonra Kur'an'ın hedeflediği kişiliğin inşa edilmesinde çevrenin ve çevre faktörlerinin önemli olduğuna işaret edildiğini gördük. En önemlisi ise ilk inananların çevresini oluşturan ve kişiliğini şekillendiren temel faktörün Hz. Muhammed'in (S.A.V) kişiliği olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
In this study, we researched how Almighty Allah implemented a method and a way to build Muslim personality with Makkan Surahs besides personality characteristics in Makkan Surahs. In the first section of the study, we focused on argument, aim, importance and method of dissertation. In the second part, we mentioned about pychosocial properties of pre-prophecy period and properties of Makkan Surahs. In the third part, by reviewing bio-psycho-social and spiritual aspect of human, we examined personality characteristics and values of muslim in Makkan Surahs in separated titles. We concluded that Makkan Surahs built muslim personality and that followed a method that include most urgent issues at first as“ tawhid”and“human nature, human behavior (morality)”. Besides, we saw it was pointed out in Makkan Surahs in the Quran that humans are born with pure nature including the potential of having all positive and negative properties and environment and environmental factors are important in constructing the personality aimed by the Quran. The most important thing we found out the fundamental factor which formed first believers' environment and shaped their personalities was Prophet Muhammad.