KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi klinik biyokimya laboratuvarında ölçüm belirsizliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of uncertainty measurement in clinical biochemistry laboratory of Farabi Hospital Faculty of Medicine of KTU
- Tez No: 529486
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANER KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Metroloji, Ölçüm Belirsizliği, Kalite Kontrol, Nordtest, AACB, Metrology, Measurement Uncertainty, Quality Control, Nordtest, AACB
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
KTÜ TIP FAKÜLTESİ FARABİ HASTANESİ KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş: Metroloji ölçümü yapılabilen her şeyle ilgilenen bilim dalıdır. Sağlık alanı metrolojinin yaygın olarak kullanıldığı sahalardandır. Klinik laboratuvarlarda yapılan ölçümler hastalıkların tanı, tedavi ve takibinde belirleyici rol oynar. Ancak bir test için yapılan ölçümün değeri mutlak değildir. Bu değer ölçüm büyüklüğüne de bağlı olarak her testin tekrarlayan ölçümleri arasında farklılık gösterir. Rapor edilen test değeri bile belirli bir şüphe yani belirsizlik içerir. Bu nedenle doğru ve güvenilir test sonuçlarının elde edilmesi için belirli metrolojik yöntemlerin uygulanması gerekir. Amaç: Bu çalışmada K.T.Ü. Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi klinik biyokimya laboratuvarında analiz edilen klinik kimya, hormon, biyobelirteç ve tam kan sayımı testlerinin ölçüm belirsizliği değerlerinin iki ayrı kılavuza göre hesaplanması ve sonuçların karşılaştırılması hedeflendi. Sonuçların CLIA, Rilibak ve BV Desirable sınırlarına göre değerlendirilmesi ile de ölçüm belirsizliğinin bir kalite belirteci olarak kullanılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen testlerin iç kalite kontrol verileri laboratuvar işletim sisteminden, dış kalite kontrol verileri ise dış kalite kontrol raporlarından elde edildi. Bu veriler hem Nordtest hem de Australasian Association of Clinical Biochemists (AACB) kılavuzlarında verilen formüllerde yerine kondu ve ölçüm belirsizliği değerleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen tüm testlerin iki ayrı kılavuza göre hesaplanan ölçüm belirsizliği değerlerinin korelasyon gösterdiği bulunmuştur. Yapılan karşılaştırmada dört klinik kimya parametresinin, yedi hormon ve biyobelirteç testinin, beş tam kan sayımı testinin farklı analizör ve seviyelerde, farklı kuruluşlar tarafından belirlenen TEa değerlerinin bir kısmının üzerine çıktığı görülmüştür. Tartışma: Ölçüm belirsizliği klinik laboratuvarların yakın geçmişte odaklandığı bir başlıktır ve bu konuda yapılan çalışmalar zamanla artarak devam edecektir. Yakın gelecekte raporlamanın da bir parçası haline gelmesi beklenmektedir. Bu nedenle klinik laboratuvarların sonuç ürettikleri testler için ölçüm belirsizliği hesaplanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Metrology is the science that deals with everything that can be measured. The health field is one of the areas where metrology is widely used. Measurements in clinical laboratories play a decisive role in the diagnosis, treatment and follow-up of diseases. However, the value of the measurement for a test is not absolute. This value differs between the repeated measurements of each test, depending on the size of the measurement. The reported test value even includes uncertainty, ie a certain suspicion. For this reason, specific metrological methods should be applied to obtain accurate and reliable test results. Purpose: In this study, it was aimed to calculate the measurement uncertainty values of clinical chemistry, hormone, biomarker and complete blood count tests analyzed in clinical biochemistry laboratory at KTU Medical Faculty Farabi Hospital according to two different guidelines and compare results. It was aimed to use measurement uncertainty as a quality indicator by evaluating the results according to CLIA, Rilibak and BV Desirable limits. Materials and methods: The internal quality control data of the tests included in the study were obtained from the laboratory operating system and the external quality control data were obtained from the external quality control reports. These data were substituted in the equations given in the Nordtest and Australasian Association of Clinical Biochemists (AACB) guidelines and measurement uncertainty values were calculated. Results: All tests evaluated in the study were found to be correlated with measurement uncertainty values calculated according to two separate guidelines. It was seen that four clinical chemistry parameters, seven hormone and biomarker tests, five complete blood count tests at different analyzers and levels are found above the some of the TEa values determined by different organizations. Discussion: The uncertainty of measurement is the focus of clinical laboratories in the recent past, and studies on this subject is going to be increased with time. It is expected to become a part of reporting of test results in the near future. For this reason, measurement uncertainty should be calculated for the tests that the clinical laboratories produce results.