Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim dalında yaş tayini yapılan olguların irdelenmesi
The evaluati̇on of cases admi̇tted for age determi̇nati̇on to the forensi̇c medi̇ci̇ne department of Di̇cle Uni̇versty School of Medi̇ci̇ne
  1. Tez No: 529487
  2. Yazar: AYDIN ALTINAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş tespit yöntemleri, kemiklerden yaş tayini, kemik gelişimi, radyoloji, diş gelişimi, adli tıp, Methods for age estimation, age estimation with bone, bone development, radiology, tooth development, forensic medicine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Adli tıp pratiğinde yaş tashihi cezai sorumluluk, hukuki ehliyet, cinsel saldırı mağdurları, doğum kaydı olmayan kişilere kimlik çıkarılması, askere alınma, memuriyete girme, sürücü belgesi alma, emekli olma gibi durumlarda büyük önem kazanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada; adli makamlar tarafından yaşayan olgularda yaş tayini istemi ile 1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2017 tarihleri arasındaki 5 yıllık dönemde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim dalına gönderilen olgular için düzenlenen 393 rapor retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde 205 ' i (%52) kadın, 188' i (%48) erkekti. Olguların en fazla 338 (%83.0) olgu ile hukuk mahkemeleri tarafından gönderildiği görüldü. Kemik yaşı istenme sebeplerine göre en fazla 87 (%22.1) olgu ile gerçek yaşını öğrenme nedeninin yer aldığı, bunu sırasıyla 77 (%19.6) olgu ile evlilik ve 67 (%17.0) olgu ile resmi işlemlerin takip ettiği görüldü. Erkeklerin en fazla 41 (%21.8) olgu ile gerçek yaşını öğrenme nedenli, kadınların en fazla 67 (%32.7) olgu ile evlilik nedenli gönderildiği tespit edildi. Sonuç: Her toplumun genetik yapısı, çevresel şartları, yaşam tarzlarının birbirinden farklı olması ve yaş tayininde kullanılan dokuların bu parametrelerden etkilenmesi ve gelişim evrelerinin toplumlar arası farklılık göstermesi nedeniyle kendi toplumumuz için geniş kapsamlı bir çalışma ile standartlar geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim: Age estimation in forensic medicine practise has significant role to determine situation such as criminal liability, civil competency, victims of sexual abuse, identification of persons without birth registration, be taken to military service, admission to official duty, taking the driver license and for retirement. Materials and Methods: İn this study, 393 prepared reports for living cases submitted to Dicle University Faculty of Medicine Department of forensic medicine for the 5 - year period between January 1, 2013 and December 31, 2017 with the request of age determination by the judicial authorities were reviewed retrospectively. Results: The distribution of the cases by gender was 205 (52%) female, 188 (48%) male. Maximum cases were sent by legal courts with 338 (83.0%). When evaluated the reasons for being asked for bone age, it was seen that the reason for real age learning was included in 87 (22.1%) cases. The other reasons was marriage in 77 (19.6%) cases and official procedures in 67 (17.0%) cases respectively. It was found that the highest number of males were sent to learn the real age with 41 (21.8%) cases and the highest number of females were sent to for marriage procedures with 67 cases (32.7%). Conclution: The genetic structure of each society, environmental conditions, lifestyles are different from each other and the tissues used in age determination are affected by these parameters and developmental stages differ between societies, so it is necessary to develop standards for our own society with a comprehensive study.