Hastanede çocuğu yatan ebeveynlerin hemşirelerin aile merkezli hemşirelik bakımıyla ilgili deneyimleri
Identifying the experiences of the parents, whose children are inpatient about the family-centered nursing care of nurses
- Tez No: 529552
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Aile, Çocuk, Bakım, Aile merkezli bakım, Hemşirelik bakımı, Family, Child, Care, Family-centered care, Nursing care
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Aile merkezli bakım (AMB), hastanın bakımıyla ilgili tüm kararlara ailenin dahil olması ve sağlık çalışanlarıyla güçlü bir işbirliği içinde bakımın sürdürülmesini temel alır. Bu çalışma; hastanede çocuğu yatan ebeveynlerin hemşirelerin aile merkezli hemşirelik bakımıyla ilgili deneyimlerini belirlemek amacı ile gerçekleştirildi. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve analitik olarak planlanan araştırma Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 350 ebeveynin katılımı ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak soru formu ve Aile Merkezli Bakım Ölçeği (AMBÖ) kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS (Statiscial Package for Social Sciences for Windows) 23 programı aracılığıyla değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya katılan ebeveynlerin %89,7' sinin hastanede çocuğun bakımına katıldığı, katılmayanların ise çoğunluğunun bakıma katılmayı gerekli görmediği belirlendi. AMBÖ'ne verilen puanların tanımlayıcı istatistikleri sonucunda önemlilik ve tutarlılık düzeylerine ait ortanca değeri 4 bulundu. En yüksek eşleşme oranına sahip maddeler 'Hemşireler iyi bakım verildiğini çocuğuma hissettirirler' ve 'Hemşireler çocuğuma verdikleri bakımın iyi olduğunu bana hissettirirler' iken en düşük eşleşme oranına sahip maddenin 'Hemşireler çocuğumun durumunda olabilecek değişiklikler hakkında açıklama yaparlar' olduğu belirlendi. SONUÇ: Aile merkezli bakım uygulamaları ile ilgili hemşirelerin aileye ve çocuklara verdikleri bakımın iyi olduğunu hissettirdikleri; fakat çocuğa verilen bakım ve çocuğun durumundaki değişiklikler hakkında ebeveynlerin daha fazla bilgilendirilmeye gereksinim duydukları saptandı. Hastaneye acil yatan ve 7 gün ve üzerinde hastanede kalan ebeveynlerin hemşirelerin aile merkezli bakım uygulamalarından daha memnun oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Identifying The Experiences Of The Parents, Whose Children Are Inpatient About The Family-Centered Nursing Care Of Nurses INTRODUCTION AND PURPOSE: Family-centered care (FCC) is based on the family involvement in all decisions regarding the care of the patient and on maintaining care in strong cooperation with healthcare professionals. This study is implemented to determine the experiences of the parents whose children are inpatient about the family-centered nursing care of the nurses. MATERIALS AND METHODS: The descriptive and analytical research was carried out with the participation of 350 parents at the Sakarya Obstetrics and Gynecology Hospital and Sakarya University Training and Research Hospital. Questionnaire and Family-Centered Care Scale (FCCS) were used as data acquisition tools. The data obtained from the study were transferred to the computer environment and evaluated by the SPSS (Statiscial Package for Social Sciences for Windows) 23. RESULTS: It has been determined that 89,7% of the parents, who participated in the study, were involved in childcare in the hospital and those who do not, do not consider it necessary to do so. The median number for the level of significance and consistency is calculated as four in consequence of descriptive statistics of the scores in FCCS. While the highest matching ratio is 'Nurses help my child to feel well-cared-for' and 'Nurses help me to feel well-cared-for', the lowest matching ratio is 'Nurses explain about changes I could expect in my child's condition'. CONCLUSION: It is observed that nurses make the family and children feel good about the family-centered care practices provided by nurses, yet parents need more information about the possible changes in their child's situation and the childcare. The parents whose children are inpatient from emergency, and who stayed in the hospital for seven days and over, noted that they are pleased concerning the family-centered care practices of nurses.