Epilepsili çocuğu olan ebeveynlerin ruhsal durumları ile sosyal desteklerinin belirlenmesi
Determination of psychic status and social support of parents with epileptic children
  1. Tez No: 529594
  2. Yazar: NİGAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsili çocuğu olan ebeveyn, Sosyal destek, Ruhsal durum, Hemşirelik, Parents with children with epilepsy, Social support, Mental status, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, epilepsili çocuğu olan ebeveynlerin ruhsal durumları ile sosyal desteklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çocuk nöroloji polikliniğine epilepsi nedeniyle başvuru yapan çocukların ebeveynlerinin tamamı, araştırmanın örneklemini ise 15 Kasım 2016 - 15 Kasım 2017 tarihleri arasında, araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan 147 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Kısa Semptom Envanteri ”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde iki grup ortalamaları karşılaştırmak için Student's t test istatistiği kullanılmıştır. İkiden fazla grup ortalamalarını karşılaştırmak için de ANOVA test, ANOVA ile farklılık tespiti halinde, Post Hoc test olarak Tukey kullanılmıştır. İki sürekli değişken arası ilişkiyi belirlemek için; Pearson Korelasyon test istatistiği kullanılmıştır. Epilepsili çocuğu olan ebeveynlerin yarıya yakını 41 yaş ve üzerinde olup yaş ortalaması 37,4±8,6'dır. Annelerin somatizasyon puan ortalamalarının babalara göre daha yüksek olduğu, bekar olan ebeveynlerin depresyon ve olumsuz benlik, somatizasyon, hostilite, puan ortalamalarının evli olan bireylere göre daha yüksek olduğu, annelerin somatizasyon puan ortalamalarının babalara göre daha yüksek olduğu, bekar olan ebeveynlerin çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği aile alt boyutu ve toplam ölçek puan ortalamalarının evli bireylere göre daha düşük olduğu, ilköğretim mezunu olan ebeveynlerin çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği aile alt boyutu, özel insan alt boyutu, toplam ölçek puan ortalamalarının üniversite mezunu olan bireylere göre düşük olduğu belirlendi. Ebeveynlerin aile desteği azaldıkça anksiyete, depresyon, olumsuz benlik düzeyinin arttığı, arkadaş desteği azaldıkça anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon düzeylerinin arttığı belirlendi. Bu bulgulara göre epilepsili çocuğu olan ebeveynlerin ruhsal durumları ve sosyal destekleri ile ilgili eğitim programlarının yapılması ve bu çalışmanın Türkiye'de farklı kurumlarda epilepsili çocuğu olan ebeveynler ile yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the psychic status and social support of parents with epileptic children. The population of the study consists of all parents of children who applied to Mersin University Medical Faculty Research and Application Hospital Pediatric Neurology Clinic due to epilepsy and the sample of the study consists of 147 parents who met the inclusion criteria of the study between November 15, 2016 and November 15, 2017. The study data were collected by means of three forms: The Personal Information Form, The Brief Symptom Inventory and The Multidimensional Scale of Perceived Social Support. In the evaluation of the data, Student t-test statistic was used to compare the averages of two groups. While ANOVA test was used to compare more than the averages of two groups, Post-Hoc test was employed to see which groups were different from each other. In order to determine the relationship between two continuous variables, Pearson correlation test statistic was used. Nearly half of the parents with epileptic children are aged 41 years and over and the average age is 37.4 ± 8.6. It was determined that the mean scores of depression, negative selfness, somatization, hostility and short symptom inventory of the single individuals were higher than those of the married individuals ;the somatization score averages of mothers were higher than those of fathers; the mean scores of family sub-dimensions in Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the total scale scores of the single individuals were lower than the married individuals; and the family sub-dimensions, special human sub-dimensions and the total scale score averages in Multidimensional Scale of Perceived Social Support of the parents who were graduates of primary school were lower compared to individuals, university graduates. As the support of the parents decreased, anxiety, depression, negative self-esteem level increased, and as the support of friends decreased, somatization levels, besides anxiety and negative self-esteem, increased,too. According to these findings, it is recommended that educational programs related to psychic status and social support of parents with epileptic children should be carried out with these parents in different institutions in Turkey.