Türk sinemasında feminen kadın kimliği: Yönetmen Çağan Irmak örneği
Feminine woman identity in Turkish cinema industry : Example from director Çağan Irmak
  1. Tez No: 529679
  2. Yazar: MERVE ELÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sinemasında Cinsiyet Kalıpları, Feminen Kadın Kimliği, Çağan Irmak Sineması, Çağan Irmak Filmlerinde Feminen Yapı, Sexual patterns in Turkish cinema, Sexual Patterns, Feminine Woman Identity, Çağan Irmak Cinema, Feminine Structure in Çağan Irmak's Movies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tezde Türk sinemasında, Yönetmen Çağan Irmak'ı da kapsayarak, Türk sinemasının feminen kadın kimliği açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma doğrultusunda, Çağan Irmak yönetmenliğinde yapılan sinema filmlerinde feminen cinsiyet tarzının baskın olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia kapsamında, Çağan Irmak tarafından yapılan sinema filmlerinde, yönetmenin kadın kimliğini nasıl ortaya koyduğu ve baskın bir tarz olarak feminen bakış açısının nasıl yansıtıldığının ortaya konulması hedeflenmiştir. Araştırmada Çağan Irmak'ın; Babam ve Oğlum, Issız Adam, Prensesin Uykusu, Dedemin İnsanları, Tamam mıyız?, Unutursam Fısılda, Nadide Hayat, Benim Adım Feridun filmleri incelenmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de, cinsel kalıplar medya aracılığıyla gösterilmekte ve bir anlatı nesnesi olarak yansıtılmaktadır. Geçen yüzyıldan itibaren önemli bir kitle iletişim aracı olan sinema, cinsiyet tarzlarını konu edinmekte ve devamlı surette bunu bir malzeme olarak kullanmaktadır. Bu çalışmanın kapsamı, Çağan Irmak yönetmenliğinde yapılan sinema filmlerinde baskın olarak kullanılan feminen tarzlardır. Çağan Irmak'ın filmleri incelenerek bu filmlerin içeriğinde yer alan feminen tarzlar belirlenmiş ve ortaya konulmuştur. Feminen tarzların belirlenmesinde nitel içerik çözümleme yönteminden yararlanılmış ve filmlerde yer alan mesajların açığa çıkarılması hedeflenmiştir. Çağan Irmak Filmleri incelenerek kadını temsil eden ve feminen kimlikleri ortaya koyan bulgular elde edilmiştir. Araştırmadaki bulgular, Çağan Irmak'ın filmlerinde yer alan kadın karakterlerin genel görünümleri ve filmlerde yer alan diyaloglar üzerinden verilmiştir. Filmlerde yer alan karakterlerin yaşayış biçimleri, kullandıkları söylemler ve materyaller kadınların kimliklerini yansıtarak Çağan Irmak'ın sinema dilinde, kadınların cinsiyet görünümlerinin ortaya konulmasını sağlamaktadır. Bu sinema dili kadınlarla bağlantılı olurken, erkekleri de yansıtabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to analyze feminine woman identity in Turkish Cinema as including Director Çağan Irmak. In this research, it is asserted that feminine gender style is weighted and dominant in movies of director Çağan Irmak. Within the scope of this assertion, it is tried to determine how was the woman identity revealed in the movies directed by Çağan Irmak and how was the feminine perspective reflected as a dominant style? In the reserch, Babam ve Oğlum /My father and my son, Issız Adam / Lonely, Prensesin Uykusu / Sleeping Princess, Dedemin İnsanları / My Grandfather's People, Tamam mıyız? / Are we OK?, Unutursam Fısılda / Whisper If I forget, Nadide Hayat , Benim Adım Feridun / My name is Feridun movies of Çağan Irmak are analyzed. Both in the World and in Turkey, sexual patterns are shown by means of media and are reflected as an object of narration. Again, cinema, which has been an important mass medium, mentions gender styles and always uses sexuality as a material. The scope of this study is the dominant and weighted feminine styles in the movies directed by Çağan Irmak. In this study, movies of Çağan Irmak are analyzed and feminine styles in those are determined and revealed. The target of this study is to benefit from Qualitative Content Analysis and to reveal messages in those movies. In Çağan Irmak movies, findings presenting the woman and revealing the feminine identites of woman intensively are obtained. Findings in the study are given over general appearane of woman characters and dialogues in Çağan Irmak Movies. Lifestyles, discourses, expressions and materials of woman characters of those movies which are taken as basis in this research, reflect the identities of women. This reflection causes sexual images of women in Çağan Irmak's cinema languageto be revealed clearly. This cinema language is related with women, while it could reflect men.