Hatay ili Erzin ilçesi sulama sularının toplam alfa ve beta miktarının belirlenerek radyolojik açıdan incelenmesi
Radiological investigation for determining the quantity of total alfa and beta of the irrigation water in Hatay's Erzin county
- Tez No: 529727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYSUN UĞUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam alfa beta, sulama suyu, radyasyon, Gross alpha, beta, irrigation water, radiation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Hatay ili Erzin ilçesi sulama sularında toplam alfa beta ölçümü yapılmıştır. Toplam 17 adet sondaj kuyusundan sulama suyu alınmıştır. Su numuneleri ön işlemlerden geçirilerek sayım için hazır hale getirilmiştir. Su numunelerinde toplam alfa beta sayımı MPC 9604 Ultra Low Lewel sayım cihazı ile tespit edilmiştir. Alfa sayım değerleri 0.083±0.016Bq/L ile 1.117±0.101Bq/L değerleri arasında değişirken, beta sayım değerleri 0.014±0.004Bq/L ile 0.911±0.044Bq/L arasında değişmektedir. Elde edilen sonuçlarda dünya sağlık örgütü ve Türk standartları enstitüsü limitlerini aşan değerlere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, total alpha beta measurements were made in irrigation waters of Hatay province Erzin county. Irrigation water was taken from a total of 17 boreholes. Water samples have been pre-processed and ready for counting. Total alpha beta counts in water samples were determined using the MPC 9604 Ultra Low Lewel counter. The alpha count values ranged from 0.083 ± 0.016Bq / L to 1.117 ± 0.101Bq / L, while the beta count values ranged from 0.014 ± 0.004Bq / L to 0.911 ± 0.044Bq / L. The results obtained include values that exceed the limits of the world health organization and Turkish standards institute.