Alıcı fonksiyon analizi ile Denizli ilinin kabuk yapısının modellenmesi
Modeling crustal structure of Denizli using receiver function analysis
- Tez No: 529730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denizli, alıcı fonksiyon analizi, kabuk hız yapısı, Denizli, receiver function analysis, crustal velocity structure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kabuk yapısını ve Moho süreksizliğini belirlemede kullanılan Alıcı Fonksiyon Analizi ilk defa bu tez çalışması kapsamında Denizli iline uygulanmıştır. Çalışmada Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) deprem istasyonları tarafından kaydedilen telesismik depremler kullanılmıştır. Büyüklükleri 7,0 küçük eşit Mw küçük eşit 8,3 arasında değişen, 2015-2016 yılları arasında bulunan otuz adet telesismik deprem kullanılmıştır. Alıcı Fonksiyon analizi ile üst manto ve kabuk içerisindeki ara yüzeylerde hız, kalınlık ve yoğunluk değişimine bağlı kabuk transfer fonksiyonu belirlenmiştir. Alıcı fonksiyon analizi sonucunda Süleymanlı (SULE) istasyonu için 33,065 km, Hardallı (HARE) istasyonu için 32,099 km, Uzunpınar (UZPE) istasyonu için 31,797 km, Paşalar (PASA) istasyonu için 34,021 km ve Kızılören (KZIL) istasyonu için 34,798 km kabuk kalınlığı belirlenmiştir. Çalışma alanının güneyinde bulunan Tavas (TAVA) istasyonu için 33,984 km, Burdur (BRDR) istasyonu için 33,065 km, Çameli (CAEL) istasyonu için 33,112 km, Gölhisar (GOLH) istasyonu için 32,91 km kabuk kalınlığı belirlenmiştir. Çalışma alanının kuzeyinden güneyine doğru gidildikçe kabuk kalınlığının azaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Receiver function analysis applied first time at Denizli province for deliniating crustal structure and Moho discontinuities at this thesis. In this thesis, teleseismic earthquakes recorded by earthquake stations of the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD). Thirty teleseismic earthquakes which magnitudes change between 7.0 less than or equal Mw less than or equal 8,3 and between 2015-2016 were used. Via the receiver function analysis determined the crustal transfer function depending on the velocity, thickness and density variation at the interfaces in the upper mantle and crust. As a result of receiver function analysis, determined the crustal thicknesses are 33,065 km for Süleymanlı (SULE) station, 32,099 km for Hardallı (HARE) station, 31,797 km for Uzunpınar (UZPE) station, 34,021 km for Paşalar (PASA) station and 34,798 km for Kızılören (KZIL) stations which are situated in the north of the study area. 33,984 km for Tavas (TAVA) station, 33,065 km for Burdur (BRDR) station, 33,112 km for Çameli (CAEL) station and 32,91 km for Gölhisar (GOLH) stations which are situated in the south of the study area. It has been observed that the thickness of the crust decreases as it goes from north to south of the study area.