Ege Bölgesi türkülerinde eşkiya tipi
The bandits type in the folk songs of the Aegean Region
- Tez No: 529772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi, türkü, eşkıya, eşkıya tipi, Aegean Region, folk song, bandit, type of bandit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Türk Halk dolayı bazı türküler halkın üzüntülerini, sevinçlerini, geleneklerini, kahramanlarını anlattığı bir nazım türüdür. Eşkıya ve kahramanlık türküleri de bu kapsama girdiği için eski dönemlere ışık tutmaktadır. Ege Bölgesi özellikle Asıl Ege Bölümünde daha sık görülen eşkıya ve kahramanlık türküleri halkın yaşantısını ve eşkıyaların Kültüründe türküler çok önemli yer tutmaktadır. Yaşanmış veya gerçeğe çok yakın olmasından dönemlerinde hangi rollerde yer aldığını gösterir.Bu çalışma üzerinde çok fazla çalışma yapılmamış olan bir alandır. Eşkıya tiplerinden hareketle ileride Türkiye'de yaşamış ve adına türküler yazılmış tüm eşkıyaların hangi tip eşkıya olduğunu ortaya koymak için yapılacak çalışmalarda bir ön çalışma olabilir. Tezimizde Ege Bölgesindeki 8 ilden kaynakçada belirtilen yazılı ve elektronik kaynaklardan 500'ün üzerinde türküyü inceledik. Bu türkülerin arasından toplamda 73 eşkıyalık ve kahramanlık türküsünü tespit edip eşkıyaların tipolojik analizini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Folk songs has a important place in Turkish folk culture. Some folk songs are a kind of poetry where people express their sorrow, joys, traditions and heroes because they are very close to the truth. Its shed light on the ancient times because it is in this context that the writings in the topics of banditry and heroism are included. More often heard in the Aegean Region and especially in the coastal areas, this folk give information about experience of the Turkish people and the experience of the bandits. The purpose of this thesis is to describe the lifestyles of bandits living in the Aegean Region and subject to folk songs. The aim of this thesis is to present the typological characteristics of the people who live in the Aegean Region and who are close to them. It may be a preliminary study in order to determine which type of bandits lived in Turkey in the future and which type of bandits were written in the name of the bandits. 500 Turkish folk songs from the written and electronic sources mentioned in the bibliography from eight provinces in the Aegean Region. Among these folk songs, 73 bandits and heroic folk songs were identified and tried to reveal their typological analysis.