Devlet Arşivleri Başkanlığında bulunan Vecihe Daryal Koleksiyonundaki türkü formunda olan eserlerin incelenmesi
Investigation of works in turkish form in the Vecihe Daryal Collection at the Presidency of the State Archives
  1. Tez No: 805366
  2. Yazar: YUSUF BAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Vecihe Daryal, Turkish Music, Turkish Folk Music, TRT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Vecihe Daryal, Türk müziğinde kanun sazı icracılığında Türkiye'de önde gelen isimlerden biridir. Küçük yaştan itibaren kanun icrasındaki yeteneği keşfedilmiş, kendisini bu alanda yetiştirmiş bir sazendedir. İstanbul' da 1927 yılında kurulan İstanbul Radyosundaki ilk kanun sanatçılarından biridir. İcracılığının yanı sıra hem konserlerde hem de İstanbul Radyosunda icra edilen Türk Musikisinin en değerli eserlerinden oluşan bir arşiv meydana getirmiştir. Bu arşivde şarkı formunda, saz semaisi formunda, beste formunda ve türkü formunda çok sayıda nota bulunmaktadır. Bu notaların içerisinde dönemin icra usullerine uygun olarak notaya alınmış pek çok türkü bulunmaktadır. Bu araştırma kapsamında koleksiyonda bulunan türkü formundaki eserler tespit edilmiş ve tespit edilen eserlerin içerik analizleri ile müziksel analizleri yapılmıştır. Bu arşivde bulunan türkülerin tespit edilmesi bakımından betimsel bir özellik göstermektedir. Bu araştırmada tarihsel araştırma modeli ile belge tarama yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde 443 adet kayıtlı türkü formunda eser tespit edilmiştir. Bu eserlerden DABOA da belgeleri bulunup TRT repertuarında bulunmayan türkülerin sayısı 8, tüm eserlere göre yüzdelik dağılımı %2'dir. Arşivde bulunan türkülerin coğrafi bölgelere göre dağılımının ise 44 tanesi %13 ile Akdeniz Bölgesi, 35 tanesi %11 ile günümüz Türkiye sınırları dışında olan bölgeler, 42 tanesi %13 ile Doğu Anadolu Bölgesi, 20 tanesi %6 ile Ege Bölgesi, 22 tanesi %7 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 89 tanesi %27 ile İç Anadolu Bölgesi, 53 tanesi %16 ile Karadeniz Bölgesi, 28 tanesi %8 ile Marmara Bölgesi' ne ait olduğu ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
Vecihe Daryal is one of the leading names in Turkish music in Turkish music in the performance of the law. From an early age, his talent in law enforcement has been discovered and he is a sazen who has trained himself in this field. He is one of the first law artists on Istanbul Radio, which was established in 1927 in Istanbul. In addition to his performance, he created an archive consisting of the most valuable works of Turkish Music performed both at concerts and on Istanbul Radio. In this archive, there are many notes in song form, saz semaisi form, composition form and folk song form. Among these notes, there are many folk songs that were noted in accordance with the execution procedures of the period. Within the scope of this research, the works in the form of folk songs in the collection were determined and the content analyzes and musical analyzes of the determined works were made. It shows a descriptive feature in terms of detecting the folk songs in this archive. Historical research model and document scanning methods were used in this research. As a result of the research, 443 works in the form of registered folk songs were identified. Among these works, the number of folk songs with documents in DABOA but not in the TRT repertoire is 8, and the percentage distribution according to all works is 2%. The distribution of folk songs in the archive according to geographical regions is 44 of them in the Mediterranean Region with 13%, 35 of them from the regions outside the borders of Turkey with 11%, 42 of them from the Eastern Anatolia Region with 13%, 20 of them from the Aegean Region with 6%, and 22 of them from the Aegean Region with 7%. Some of the results reached are Southeastern Anatolia Region, 89 of them belong to Central Anatolia Region with 27%, 53 of them belong to Black Sea Region with 16%, and 28 of them belong to Marmara Region with 8%.