Kurumsal maliyet açısından inme
Institutional cost of stroke
- Tez No: 529780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURULLAH KURUTKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnme, Kurumsal Maliyet, İnmenin Mali Yükü, Stroke, Institutional Cost, Burden of Stroke
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin kullandığı hasta tanılama formuna göre inmenin maliyetlerine etki eden faktörleri incelemektir. Kurumsal maliyeti oluşturan veriler ışığında, inme rahatsızlığının kurumlara yüklediği maliyet, Düzce Üniversitesi örneği üzerinden incelenmektedir. Bu çalışma retrospektif olarak 01 Ocak 2015 – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde inme tanısıyla tedavi gören ve kriterlere uyan 301 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Tüm hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Dosyadan hastanın cinsiyet, yaş, mesleği, eğitim durumu, hastanede yatış süresi, geldiği yer, nöroloji kliniğine geliş şekli, bilinç durumu, daha önce hastaneye yatıp yatmadığı kronik hastalıklar, bir hastadaki toplam kronik hastalık sayısı, ailesel hastalıklar, mobilizasyon, fiziksel gereksinimlerini karşılama, iletişim, refakat durumu, alışkanlıklar ve sürekli kullandığı ilaçları incelendi. Çalışmada inmeli hastaların hastaneye yatış sürecindeki maliyetleri ve bunların hastalık ve demografik özellikleriyle ilişkileri incelendi. Olguların yaş, cinsiyet, hastanede yattığı gün ve fiziksel bağımlılık düzeyleri ile sonuçları açısından değerlendirildi. Çalışmada sayısal verilere dayanarak ekonometrik bir model kurgulandı. Toplanan verilerin analizi, Eviews 9 programı kullanılarak yapıldı. Model sonuçlarına göre, yatış süresi, kronik hastalık sayısının artması, hastaneye geliş şekli, bilincin bulanık oluşu, kalp yetmezliğinin varlığı ve kronik böbrek yetmezliğinin varlığı, maliyetleri arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to examine the factors which affect the cost of stroke according to a nurse form that is applied by nurses. In consideration of corporate cost data, the cost of stroke disease on corporations is analyzed by the instance of Duzce University. This research was made retrospectively on 301 samples from Neurology Clinic patients of Duzce University who were treated for stroke disease wich between the date of 01 January 2015 and 31 December 2015. We have retrospectively checked all patient's history files. Files of all these patients which includes all kind of data about the patients such as gender, age, job, education, status period of stayed in hospital, number of total chronic disease of the patient, where the patient came from, type of arriving on neurology clinic, level of consciousness, whether the patient has ever stayed in hospital, number of total chronic disease, mobilization, ability of handling with physical needs, communication, accompaniment status, habits and medicines that patient uses regularly were studied. In the study, the costs of hospitalized patients with stroke and their association with disease and demographic characteristics were examined. The relationship between patients' age, gender, number of days that stayed in the hospital, physical addictiveness level and the results of them according to this research were considered. An econometric model was built according to quantitative data. The analysis of these quantitative dates was processed by Eviews 9 software. According to results of this model; period of stay in the hospital, increasing in chronical diseases, type of arriving on neurology clinic, the status of consciousness, whether coronary heart failure and chronic renal insufficiency exist increase the cost of diagnosis.