İslâm aile hukukuna Câhiliye Döneminden geçen hükümlerin tespit ve tahlili
Determination and analysis of provisions passed from the Period of Jahiliyyah to Islamic family law
  1. Tez No: 529783
  2. Yazar: RAMAZAN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SONGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Kurumu, Nikah, Akit, Talak, Kadın, Aile Hukuku, Cahiliye, İslâm Hukuku, Marriage Institution, Marriage, Contract, Divorce, Woman, Family Law, Jahiliyya, Islamic Law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Allah Teâlâ yeryüzünde bir halife yaratmayı murat etmiş, bu ilahi iradenin tecellisi olarak da insanı yaratmıştır. Cemiyet halinde yaşayan insanın, varlığını koruyabilmesi için kaçınılmaz olan bazı değerler vardır. Bu değerler yitirildiği takdirde hayatın düzeni yok olur, bozgunculuk ve kötülükler her tarafa yayılır. İnsanın yaratılış gayesi olan kulluk vazifesi unutulur ve kişi ahiret hayatının ebedî saadetinden mahrum olur. Bu değerlerin başında aile kurumu gelmektedir. Aile hukuku, ceninin ana rahmine düşmesi ile başlayıp ölümden sonra miras olarak bırakılan malların paylaşımıyla sona eren sürecin tamamıyla ilişkisi bulunan çok geniş bir hukuk alanıdır. İslâm hukukuna kendinden önceki hukuk sistemlerinden bazı hükümler gelmiştir. Fakat bu durum İslâm hukukunun, önceki hukuk sistemlerinin veya dinlerin kopyası olduğu anlamına gelmez. Tam aksine onlardan tahrife uğramamış hükümlerin bir kısmının İslâm hukukunda da muhafaza edildiği anlamına gelir. Bu çalışmada, İslâm hukuku, Câhiliye dönemi hukuk sistemiyle, aile hukuku bağlamında karşılaştırılarak İslâm hukukunun özgünlüğü tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Allah wanted to create a khalif on the earth and created humans as a manifestation of this divine will. There are some unavoidable values to secure the existence of human beings who live in a society. If these values are lost, the order of life disappears and defeatism and evil spread everywhere. The mission of worship, which is the purpose of creation, is forgotten, and people are deprived of everlasting happiness of future life. Family organisation is at the top of these values. Family law is a very wide field of law which has a complete relationship with the process which begins with the conception of the fetus and ends with the partition of inheritance after death. Some provisions from the previous legal systems before it came to Islamic law. But this does not mean that Islamic law is a copy of the previous legal systems or religions. On the contrary, it means that some of the provisions not destructed are also kept in Islamic law. In this study, it was tried to determine the originality of Islamic law by comparing Islamic law with the legal system of the period of ignorance in the context of family law.