The tax effort in jordan: Does foreign aid reduce tax revenue
Ürdün'de vergi çabaları: Dış yardımlar vergi gelirlerini azaltılıyor mu
  1. Tez No: 529782
  2. Yazar: FARAH GHASSAN MOHD KHAIR OMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ VEDİT İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tax effort, budget deficit, aid, trust in government, public goods and services
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gelişmiş ülkelerin ekonomilerine karşılık, daha düşük vergi eforuna (toplam vergi gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasılaya oranı) sahip çoğu gelişmekte olan ülkeler, dış yardıma bağımlı ülkeler olarak görülmektedir. Bunun bir sonucu olarak ilgili literatürde dış yardımın, vergi eforuna olası etkilerini araştıran çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda, hükümete olan güven seviyesinin vergi uyumunu etkilemede önemli bir belirleyici faktör olduğu ve bu faktörün vergi eforunu da etkilediği tartışılmaktadır. Bu tez diğer olası faktörleri de göz önünde bulundurarak dış yardımların vergi gelirlerine olan etkisini Ürdün özelinde ampirik olarak incelemektedir. Bu çalışma için Ürdün'ün seçilme sebebi; bahsi geçen ülkenin görece düşük vergi eforuna sahip olması (GSYİH'nın yaklaşık yüzde 15'i) ve aynı zamanda uzun bir süredir yüksek miktarlarda dış yardım almasıdır. Buna ek olarak, bu tez Ürdün hükümetine olan güvenin belirleyici faktörlerini de incelemektedir. 1983-2016 zaman aralığı baz alınarak yapılan, zaman serisi ekonometrik analizlerden çıkan sonuçlar dış yardımın vergi gelirlerine olan etkisinin negatif olduğunu işaret etmektedir. Ürdün'ün“dış yardım laneti”olarak tanımlanan duruma yakalandığı gözlemlenmektedir. Dahası, logit model kullanarak yapılmış olan ampirik analizler; devlet okullarına ve hastanelerine duyulan memnuniyetin kişinin hükümete güvenme ihtimalini artırdığını göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, Ürdün hükümetinin donör ülkelerle anlaşarak şartlı yardım almasının; dış yardım lanetinden kurtulması için bir yol olabileceği tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objectives of any tax system is to fund public spending programs, redistribute income, and to improve the allocation of economic resources. Relative to advanced economies, it is known that most developing countries have low tax effort (total tax revenue to GDP ratio). It is also reported that many of these countries (developing) are aid-dependent. This is why, the literature has paid a lot attention to the impact of foreign aid on tax effort. Within this context, it is also argued that trust in the government is a significant determinant factor of tax compliance, and hence tax effort. This dissertation examines the issue of fiscal mobilization in Jordan. In more specific terms, the major aim of the dissertation is to empirically examine the impact of aid (and other factors) on tax revenue in Jordan. This interest is due to the fact that the tax effort in Jordan remains relatively low (around 15 percent of the GDP), and the economy, for so long, has been receiving huge amounts of foreign and Arab aid. In addition, this dissertation examines the determinants of trust in the Jordanian government. Based on the time period 1983-2016, and using some relevant time-series econometric techniques, the results indicate that the impact of aid on tax revenue is negative. Jordan suffers from what is called the 'curse of aid'. In addition, the empirical analysis (logit estimation) shows that satisfaction with public schools and public health service increases the probability of a person trusting the government. Based on these results, it is argued that the Jordanian government, together with the donors, must agree on conditioning grants as a way to avoid the curse of aid.