'İçin' edatının tarihi ve çağdaş Türk lehçelerindeki kullanımları
The use of the preposition of 'Için' historical and contemporary Turkish dialects
  1. Tez No: 529812
  2. Yazar: SONGÜL ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: üçün/için, edat, üçün edatının işlevleri, the preposition of“üçün”, the preposition, the function of the preposition of“üçün”
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tek başlarına dilbilgisel anlamı olmayan, bunun yanı sıra, tümce içerisindeki diğer anlamlı ögeleri (sözcük veya sözcük grupları) desteklemek amacıyla onlarla birleşerek yeni söz öbeklerinin ortaya çıkışını sağlayan ve bu çerçevede anlam ilişkisi kuran yapılara edat denilmektedir. Çalışmamız içerisinde edat için yapılan terimlere, edatlarla ilgili yapılmış tasniflere yer verilmiş daha sonra ise çalışmamızın odağına hâkim olabilmek adına“için”edatının kökeni üzerine ileri sürülen görüşlere değinilmiştir. Çalışma“için”edatının işlevlerini bulmaya yönelik olup hem tarihî lehçelerde hem de çağdaş Türk lehçelerinde verilmiş olan eserler üzerinden yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
No grammatical means alone, other meaningful elements in the sentence (words or phrases) in order to support the structure established relationship means in this context that allows the emergence of new words by combining with them preposition (partical) is called. In our study terms created for particles and classfications done about particles are included, then in order to have compretensive knowledge of core of our study ideas suggested on the particle“için”are mentiored. This study is for finding the functions of the particle“için”and is carried out on Works written in both historical dialects and contemporary Turkic dialects.