Hipertansiyon hastalarının tamamlayıcı alternatif tedavi kullanma durumları ve tamamlayıcı alternatif tedaviye ilişkin tutumları
Status of usage of complementary alternative treatment in patients with hypertension and their attitudes towards complementary alternative treatment
  1. Tez No: 529877
  2. Yazar: HİLAL GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM PASLI GÜRDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, hasta, tamamlayıcı ve alternatif tedavi, tutum, Hypertension, patient, complementary and alternative medicine, attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu araştırma, hipertansiyon tanısı konulan hastaların tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanma durumları ile tamamlayıcı ve alternatif tedaviye ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma bir devlet hastanesinin kardiyoloji ve iç hastalıkları polikliniklerine başvuran hipertansiyon tanısı konulmuş olan 290 hasta ile yapıldı. Veriler“Hasta Bilgi Formu”ve“Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği”kullanılarak toplandı. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 61,25±11,19 yıl, %63,1'i kadındı. Hastaların %45,5'ine hipertansiyon tanısı 1-5 yıl önce konulmuş olup, %47,9'unun ek kronik hastalıkları vardı. Tamamlayıcı ve alternatif tedavi ile ilgili olarak, hastaların %80'inin bu yöntemlerden haberdar olduğu, bunların %59'unun bu yöntemlerini çevrelerindeki sağlık personeli olmayan bireylerden duydukları, %64,8'inin bu yöntemlerin faydalı olduğuna inandığı, %56,9'unun hipertansiyon tedavisine ek olarak bu yöntemleri kullandığı belirlendi. Bu tedaviyi kullanan hastaların tamamının bitkisel yöntemleri tercih ettiği, en çok limon (%80,6) ve sarımsak (%41,2) kullandığı bulundu. Tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanan hastaların %63'ünün kullandığı yöntemi hekim/sağlık çalışanları ile paylaşmadığı belirlendi. Hastaların Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği puan ortalamasının 23,05±5,80 olduğu belirlendi. Yaş arttıkça tamamlayıcı ve alternatif tedaviye karşı olumlu tutumların arttığı (p=0,029), ilköğretim ve altı eğitim düzeyindekilerin (p=0,048) ve aktif olarak bu tedavi yöntemini kullanan hastaların (p=0,038) tamamlayıcı ve alternatif tedaviye karşı daha olumlu tutuma sahip oldukları bulundu. Kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri hastalarda istenmeyen etkilere neden olabileceğinden sağlık çalışanlarının hastaların bu tedaviyi kullanım durumlarını sorgulamaları ve bu konuda hasta eğitimlerine önem vermeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross sectional study was conducted to determine the use of complementary and alternative medicine for those diagnosed with hypertension and their attitude concerning complementary and alternative medicine. The study was carried out with 290 patients who are hypertensive and have resorted to a state hospitals' cardiology and internal diseases clinics. Data were collected with“Patient Information Form”and“Attitude Towards Complementary and Alternative Medicine Scale”. The mean age of the patients was 61.25±11.19 years and 63.1% of the patients were women. 45.5% of them were diagnosed as hypertensive in last 1-5 years, 47.9% of them had other chronical diseases. It was found that 80% of the patients were aware of complementary and alternative medicine, 59% of them heard it from people around them who did not have a medical license; 64.8% of them believed that complementary and alternative medicine methods were helpful; and 56.9% of them stated that they used these methods, in addition to hypertension treatment. All of the patients who used these methods stated that they prefered herbal methods; mostly lemon (80.6%) and garlic (41.2%). 63% of them who were using complementary and alternative medicine methods were not sharing the information with doctors or medical staff. The patients' mean score on“Attitude Towards Complementary and Alternative Medicine Scale”was 23.05±5.80. The positive attitudes of the patients about complementary and alternative medicine tended to increase, as their age increased (p=0.029). The patients with primary or lower educational level (p=0.048) and the patients actively using these methods (p=0.038) had more positive attitudes towards these methods. Since the complementary and alternative medicine methods can cause adverse effects, it is suggested that health care workers should ask about the use of these methods and give importance to patient education.