Gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin cerrahi çekiminde piezoelektrik cerrahi ile konvansiyonel döner enstrüman kullanımının komşu ikinci molar diş pulpal kan akımı üzerine etkilerinin lazer doppler flowmetre yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of the mandibular second molar pulpal blood flow changes by laser doppler flowmetry after mandibular third molar surgery using piezoelectric devices and conventional rotary instruments
- Tez No: 529876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN TOPTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gömülü yirmi yaş, Lazer doppler, Piezoelektrik sistem, Gömülü yirmi yaş, Lazer doppler, Piezoelektrik sistem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gömülü alt yirmi yaş dişi çekimleri sonrasında komşu ikinci molar dişlerin pulpal kan akımlarının incelenmesinde konvansiyonel frez cerrahisi veya Piezoelektrik cihazların kullanımının etkisinin olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada sistemik olarak sağlıklı, sigara kullanmayan, alt ikinci molar dişlerinde herhangi bir patoloji olmayan, gömülü üçüncü molar dişlerine çekim endikasyonu konulmuş ve bu amaçla kliniğimize başvurmuş gönüllü 60 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların 30 tanesinde gömülü diş çekimleri konvansiyonel el aletleri ve cerrahi frezlerle, 30 tanesinde ise Piezoelektrik cihazlarla yapılmıştır. İkinci molar dişlerin pulpal kan akımlarının ölçümleri hem operasyon gününde hem de postoperatif yedinci günde dişlerin aynı yüzeylerinden yapılarak kaydedilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç: Frez grubundaki olguların operasyon sonrası PU ortancası, piezo grubundakilere göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu gözlendi. Grup içi karşılaştırmalarda, frez grubunda operasyon öncesi ve sonrası PU ortancaları arasındaki farklılık anlamlı bulunurken piezo grubundaki olguların operasyon öncesi ve sonrası PU ortancaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi. Frez grubundaki olguların operasyon sonrasında PU değerlerinin azaldığı söylenebilir. Tartışma: Gömülü üçüncü molar cerrahisinde piezoelektrik cerrahi kullanımında komşu ikinci molar dişin pulpal kan akımında ortaya çıkan azalmanın frez grubuna oranla daha az olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is evaluating the differences in pulpal blood flow of adjacent second molar by using Piezoelectric surgery devices or conventional rotary instruments in mandibular impacted third molar surgery. Materials and methods: The healthy, non-smoker patients that having second molar teeth with no pathological situations and were referred to our clinic for extraction of the impacted mandibular third molar teeth are included in this study. Sixty patients are included in this study and diversed into two groups. In first group impacted third molar surgery is performed with conventional rotary instruments and in second group impacted third molar surgery is performed with piezoelectric devices. Pulpal blood flow measurements are recorded both operation day just before operation and in the 7th day with laser doppler flowmetry. The records are evaluated that if any statistically difference between the preoperative and postoperative measurements of two groups. Acrylic plates are prepared preoperatively and adapted to teeth. The patients are positioned with frankfort line is just parallel to floor to standardize the pulpal blood flow measurements. Results: The decrease in Perfusion (PU) mean volume in pulpal blood flow of adjacent second molars is statistically meaningful in conventional rotary group than in piezoelectric surgery group. Discussion: The decrease in pulpal blood flow in adjacent second molars is significantly less in performing piezoelectric devices in third molar surgery.